Kas ir empātija?

Daži cilvēki jau kopš dzimšanas esot spējīgi "iejusties cita cilvēka ādā" tātad sajust, ko citi jūt, bet daži nē. Man tas liekas mistisks process. ES domāju, ka tas notiek iztēlojoties. Bet vai var iztēloties kaut ko, ko vispār neesi piedzīvojis? Tātad empātija iespējama tikai attiecībā uz kaut kādā ziņā līdzīgu cilvēku. Tomēr patiesa empātija ir tieši pret citādo. Tomēr, vai tā ir iedzimta un attīstīta psihes īpatnība, vai sociāli apgūta prasme un patiesībā cilvēki tomēr nesjūt un nesaprot otra jūtas?

Puuchuks  -> Drole

Ja parakņāsies nedaudz dziļāk savā vārdnīcā, tad atradīsi arī to, ka empātija dalās vairākās daļās:
- kognitīvā empātija
- emocionālā empātija
- darbīgā empātija,
kuras, it kā, ir vienādas, bet tai pašā laikā ļoti atšķirīgas. Par kuru no šīm runā tu?

Drole  Ja Puuchuks parakņāsies nedaudz dziļāk savā vārdnīcā, varbuut spees izskaidrot apgalvojumu, ka shii triisdaljiigaa empaatija jebkuraa taas noziimee apziimee "izpratni, sapratni un citādā pieņemšanu"


(bet varbuut Puuchuks vienkaarshi ir sapinusies sveshvaardos - ""izpratni, sapratni un citādā pieņemšanu" liidz shim meedza apziimeet ar vaardu "tolerance")

_Krasula_  Pateicoties Puuchuks, radās interese uzzināt, kas tad tās ir tādas par empātijas daļām.
Pareizāk laikam būtu sacīt, ka empātijai ir dažādi līmeņi.
"tā ir izpratne, sapratne un citādā pieņemšana"/c/-jeb tomēr empātijas rezultāts?
Par to pašu:
"Empātijas spējas cilvēkam dotas jau piedzimstot. Vairāk ar empātiju apdāvināti sangviniskā un melanholiskā temperamenta cilvēki. Dzīves laikā empātijas attīstība saistīta ar apkārtējo sociālo vidi un cilvēkiem, kuri bērnu audzina."/http://www.medkursi.lv/?p=519/

Puuchuks  Drole
Kas tev ar latviešu tastatūru notika, uzkārās vai pazuda svešvārdu vārdnīcā? Ja pacentīsies neskaldīt matus un kontekstu kopsummā, tad sapratīsi, ka taisnība ir gan tev gan man ;) Kļusti taču vienreiz empātiska :P

velies  Kā jau "JurisK" iepriekš minējā: Tā ir instinktīva spēja pēc otra cilveka ķermeņa pozas, balss un sejas izjust to pašu, ko jūt tas otrs......:D
Pilnīgi nekā mistiska tur nav un pilnīgi nekas nenotiek iztēlojoties....viss, kas notiek, notiek instinktīvi pēc iepriekš gūtās dzīves pieredzes!!!
Pats jautrākais šajā procesā ir noskatīties, kā vērojamais objekts noliedz pats savu esamību un darbības. Nožēlojami!!!!

velies  Tev taisnība Ananda A............šī spēja piemīt ikvienam no mums.....bet audzināšana, sabiedrība un viss pārējais notrulinās vienu, lai aktivizētu ko citu.......kas lauzīs bradās un raisīs naidu starp ikvienu!!!!

velies  Piekrītu: Ananda_A "Tā ir iedzimta-dabiska spēja sajust otra emocijas, domas, nolasīt ionformāciju, iejusties otrā cilvēkā" Mūsdienīgi vai tehnoloģiski to izkaidro ar skaneri, kad redzi vairāk nekā ierasts.
Fakts, par to ka izproti, jūti, izbaudi cita cilvēka jūtas, nenozīmē uzņemties atbildību par cikta cilvēka bezadbildīgo rīcību!
2015-06-20

JulyMorning  No K.G.Junga [ja te krievu butri iekopēsies]:

ЭМПАТИЯ (Empathy; Einfuhlung) — интроекция объекта, основанная на бессознательно&#
1081; проекции субъективных содержаний.
«Эмпатия предполагает субъективное отношение доверия или уверенности в объекте. Это готовность встретить объект на полпути, субъективная ассимиляция, приводящая к хорошему пониманию между субъектом и объектом l
2015-06-20

JulyMorning  Это готовность встретить объект на полпути, субъективная ассимиляция, приводящая к хорошему пониманию между субъектом и объектом или по крайней мере изображающая таковое.
В противоположно&#
1089;ть абстракции, ассоциируемой с интроверсией, эмпатия соответствует экстравертной установке.
"Человек с установкой на эмпатию об
2015-06-20

JulyMorning  "Человек с установкой на эмпатию обнаруживает себя в мире, нуждающемся в его субъективном чувстве, с тем, чтобы иметь жизнь и душу. Он доверчиво наделяет его своим воодушевлением".
2015-06-20

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Iepazīšanās internetā Vēlies iepazīties vai meklē draugus? Iepazīšanās internetā - viss par iepazīšanos internetā, atsauksmes, padomi, kā arī plašākā iepazīšanās sludinājumu datu bāze. www.iepazisanas-interneta.lv
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu