Vai dzeramnauda ir kukulis?

Lasot te jaunāko PA radās šāds jautājums, kurš "brieda" patiesībā jau pasen. Vai Jūs apzinaties, ka dzeramnauda patiesībā ir nevis pateicība, bet kukulis...jā kukulis, lai citā reizē arī Jums kaut kas tiek izdarīts labāk. Kam, kad, kāpēc Jūs dodat dzeramnaudu? Ja nedodat, tad kāpēc nedodat? Un vai lielu dzeramnaudu ir pareizi saukt par "pateicību aploksnē" n nju kā piem. ārstam?

DanaL  Man ir pretīgi dot un ņemt kaut ko ar domu, ka tad es pretī saņemšu vai iedošu kaut ko labāku nekā citi. Es novērtēju to, ka pret mani izturas labi un ar cieņu, pati arī pēc iespējas daru tāpat un neredzu iemesla par to maksāt.
Ēstuvēs sīceni gan atpakaļ neņemu.

Edg  Drolīt tavs links itkā būtu labs, bet gluži tur nav taisnība it sevišķi par Brazīliju. Es tur esmu 8 mēnešus nodzīvojis. Tur uz ķepas dod nabagiem ielas malā. Bet ierindas pilsonis kam ir darbs, iedotu naudu uztver kā dāvanu bomzim, tāpēc viņi neaizraujas ar dzeramnaudu ņemšanu, pašlepnums ir tomēr lielāks. Un kas attiecas uz izdošanu, tad tur apaļo ciparus uz leju atšķirībā no LV, tāpēc es te minēju ka labāk izdos vairāk nekā mazāk. Tajā skaita arī supermārketā. Nezinu kā viņu grāmatvedība to pēc tam apstrādā, bet sīknaudas viņiem ir diezgan slikti dalāmā veidā. Un lielveikalā pa sīkumiem salasās nopietni cipari. Arī viesnīcā man ir apaļota summa uz leju pat 20 reālu apjomā. Nu neteikšu ka tur tās dzeramnaudas būtu dikti populāras.
Jā bomzim iedot pāris reālus no rīta, bet ar tikai tāpēc ka viņš pa nakti tavu auto viesnīcas auto placī ir nomazgājis, bet tā jau ir maksa par darbu.

Lucy  Pie mums LV nav tik lielas algas lai dotu dzermnaudu,citur pasaulē pierasta lieta.

Drole  Nu var jau kasiities un nemaksaat REEKJINAA noraadiito Service fee...

"At almost all restaurants and bars, a standard "serviço" service fee of 10% is included as a line item at the end of the "conta" or bill. "

http://www.tripadvisor.com/Travel-g294280-s606/Brazil:Tipping.And.Etiquette.html
http://www.rio-de-janeiro-travel-information.com/tipping-in-brazil.html
http://eatrio.net/2014/11/should-i-tip-in-brazil.html

Geisha  Ja man patīk cilvēks tad pateikšos viņam vai ar dzeramnaudu vai citādi (uz autoservisu karstā laikā pa ceļam paķeru aukstu aliņu) vai uzcepšu kādu kūku un uzcienāšu. Mediķiem kukuļi jādod nav tāpat mani un manas ģimenes locekļus aptecēs. Izejot no mana darba specifikas man paziņas ir visās sfērās tāpēc risinot kādu jautājumu vajag tikai atcerēties kuram prasīt padomu. No saviem klientiem kukuļus neprasu, bet palutinu ar kādu atlaidīti vai kādā citā veidā nāku pretī. Kafejnīcā sīceni atstāju.

_lady_  Ja mani ir pamierinajis serviss kafejnīcā, tad atstāju sīceni, ja bijis ilgi jāgaida vai citas problēmas, tad nē.
Par ārsiem - agrāk pat bija standarta izcenojumi cik kuram ir jāmaksā par opeāciju. Šogad sanāca vienā pasākumā papļāpāt ar gados jaunākiem kolēģiem un kontstatēt,ka šajā jomā iet uz labo pusi. Esot tādi ārsti, kas pat atklāti atsakās no pateicībām, konfekšu kābām u.c.lietām. Domāju, ka liels nopelns šajā jomā ir Zaleram, kas to visu lietu cēla gaismā.
Es domāju, ka dzeramnaudas ir atkarīgas no nacionālās mentalitātes. Latviešus nevar salīdzināt ar slāvu tautību pārstāvjiem - turīgajiem, kas tās mīl dāvāt pa labi un pa kreisi.

velies  Ja vēlies mainīt sistēmu, tad dibini uzņēmumu un maksā pienācīgi cilvēkiem, katram individuāli pēc spējām, nevis simulējot uz minimālo atalgojumu un to, ka visi ir vienādi.
Ja nevēlies cilvēkiem pateikties par viņu ieguldījumu priekš Tevis, kas pārsniedz minimālās algas atalgojumu, tad piesakies maznodrošinātajos, lai palīdz citi Tev un nebrīnies par vienaldzību pret Tevi, jo izvēlējies grimstošā kuģa ceļu!
Nezinu kā šobrīd, bet agrāk strādājot USA uz kruīza kuģiem, atalgojums bija 300 dolāri, jo kuģi reģistrēti kaut kādās salās, kur min. atalgojums nepārsniedz 300 dolāri. Visa peļņa bija atkarīga tikai no Tevis paša un tējas naudas.
Varbūt vēlies pastrādāt pats šobrīd par 300 dolāriem un atteikties no tējas naudām. Citādi laikam Tev nepieleks, kas ir kukulis un kas ir tējas nauda!!!

velies  Runājot par ārstiem Tev ir iespēja desmitiem gadiem gaidīt dzīvo rindu valsts maizē un neraudāt, cik viss ir dārgs vai arī laicīgi samaksāt par apdrošināšanu, par kvalificētiem specialistiem un novērst radušos problēmsituaciju acumirklī!

no_matter  (2015-07-31 09:08) viedoklis
atstāj jau gan dzeramnaudu, bet turīgākie ir tie skopākie

velies  Ja turīgākie savu izaugsmi sasniedz caur pašizaugsmi, tad jautājums par "skopumu" atkrīt, nepieciešama tikai kvalitāte!
Ja runa ir par skopumu, tad problēma ar bagātniekiem: "S grazji to v knjazji"
Vēl skopums piemīt sliņķēm, kas neko negrib darīt.......skaita otra mantu un čīkst, ka šī manta netiek pārrastīta čīkstuļu kontā!!!

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Iepazīšanās internetā Vēlies iepazīties vai meklē draugus? Iepazīšanās internetā - viss par iepazīšanos internetā, atsauksmes, padomi, kā arī plašākā iepazīšanās sludinājumu datu bāze. www.iepazisanas-interneta.lv
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu