Kas ir brīvība? Vai attiecībās to iespējams piedzīvot?

Bieži nākas dzirdēt - "es nedzīvošu ar kādu kopā, neprecēšos, jo gribu būt brīvs no saistībām". Vai kaut ko nedarot, izvairoties, atpērkoties, utt. iespējams būt brīvam? Kā atšķirt patiesu brīvību no šķietamas?

Epifanija  brīvība attiecībās ir tad, kad tu pats sev nosaki robežas, ne to tev nosaka otrs, jeb liek nojaust, par tām, tad tu sajūti ierobežojumus un kas nebūt neļauj sajusties brīvam un novērtētam... brīvība ir tad, kad tu lēmumus pieņem pats sev, bet otrs tev tic, ka tu izdarīsi pareizo izvēli un prot gaidīt, šādas attiecības bieži negadās, bet ir vērts uz tām tiekties, tās ir attiecības, kuras balstās uz mīlestību un nekad tu to nezaudēsi

baluba  Jebkuras attiecības tā vai citādi ietver sevī kādas saistības. Cik un kādas - tas jau cits jautājums. Visvieglāk droši vien neuzņemties nekādas un nekur.

AivarsN  Ja savu laulāto draugu mīli,Tu taču vēlies ar viņu nemitīgi būt kopā. Tā ir brīvā izvēle. Ja dzīvo kopā kāda cita iemesla pēc,tad jau ir jāizdara izvēle. Vai nu būt kopā un ievērot uzticību pret savu gribu,vai kā te daudzi sapņo,vazāties apkārt kur ienāk prātā,nerēķinoties ar partnera vēlmēm,vajadzībām un pat jūtām.

fargo  ja cilvēks ir savas kājstarpes iegribu kalps, viņš nav brīvs, bet ir vergs savām karībām. katru reizi kad atrodas izvēles priekšā viņš apliecina paklausību tām. cilvēks, kurš nekontrolē savas vēlmes neizbēgami nokļūst atkarībās, atkarībās no sava rakstura vājībām.

cilvēks bez saistībam nav brīvāks, bet ja tās ir un ir izpildītas, tās dara stiprāku un pasauli ap sevim labāku. turpretim, izvairīšanās no saistītām nedara stiprāku, bet pasauli ap sevi tukšāku.

absolūtas brīvības neeksistē. jo ikvienai darbībai ir sekas. vai cilvēks ir brīvs turēt roku krāsnī? jā! bet vēlāk nebūs rokas, kuru turēt krāsnī. brīvība ir, bet ir arī darbības sekas. brīvība vienmēr ir ierobežota un jo vairāk cilvēks izprot vai cenšas izprast likumus, kas noved pie likumsakarībām, jo brīvāks tas var būt.

"iepazīstiet patiesību un tā jūs darīs brīvus."(kristus)

Liigucis  Ja divi no jums virs zemes ir vienā prātā kaut kādas lietas dēļ, ko tie grib lūgt, tad Mans Debesu Tēvs to tiem dos. (Tie ir Svēto Rakstu vārdi)

Tātad brīvībai vajag: Divus, vienprātību un kopīgi vajadzīgas lietas...kas šeit šķiet pilnīga utopija!:))

Vanesa15  ar tām modernajām attiecībām ir kā ir, drausmīgi iztukšo cilvēkus. Notrulinās un viss paliek nevērtīgs, ko var mainīt kā zeķes.

Atkal jāpiekrīt valmierietis333 par tiem egoistiem. Otrs cilvēks attiecībās ir kā indikators, kaut kāda varbūt sirdsapziņa, spogulis..., kas pateiks vai reaģēs, ja kaut kas galīgi ne tā. Protams runa neiet par pataloģiskajiem slimniekiem un greizsiržiem. Egoistiem brīvība ir paradīze. Neviens neko ne par ko neteiks, nepārmetīs, strādāju kādas cūcības gribu, viss ir tikai man, tikai mans viedoklis pareizais, ne ar vienu nedalos ne fiziski ne morāli... Izlien no savas alas tikai, lai kādu labumu no citiem dabūtu. Vai naudā vai graudā vai baudā. Apdalīti cilvēciņi patiesībā.

Hantis  Skatos kad daudzi nemaz neapjēdz kas vispār ir vārds ´brīvība"
Vismaz es saprotu kad brīvība ir fiziska un garīga brīvība, kas nepārkāpj visas pieklājības, morālās un ētiskās vispārīgi pieņemtās normas, kas netraucē citu personu mierīgu līdzās pastāvēšanu.

Epifanija  bet kāpēc jūs esat kopā ar tiem egoistiem, vai viņi ir pie tā vainīgi, ka jūs sevi necienāt un esat ar mieru būt tādiem blakus, lai tikai kāds ir ar jums? pirms otrā meklēt vainu, paveraties nu paši vispirms uz sevi, kā vārdā jūs atsakieties no savas brīvības un kam kalpojat...

Fausts  Brivība, brīvība. Domās, vārdos un darbos.
Man ļoti patīk Vanesa15 brīnumainās, kontrastainās prātulas. Tiesa, viedokli 10:43, liekas būs izkopējusi no google, uzrakstīja to, bet pec brīža jau atkal aizmirsa, un ķērās pie vecā (savējā)...

jadore  Manuprāt, cilvēks jūtas brīvs, ja nejūtas ierobežots. Tā var būt kopā esot ar cilvēku, kurš nemēģina pārtaisīt otru. Bet vispirms šī sajūta jāsastop attiecībās ar sevi, t.i sevi jāpieņem, tad ir viegli pieņemt arī otru.

Vanesa15  hehehe, es tikai paleju eļļu ugunī, lai sarunas raisās :D
Pašai personīgi man ir pilnīgi citi uzskati par brīvību, vairāk saistīti ar garīgo un emocionālo komfortu, neatkarīgu no fiziskās brīvības.

Agnieszka  Ir iespējam piedzīvot. Brīvdienu laulībās :)

ne_meklejumos  Bez patiesas brīvības, nav iespējamas ilglaicīgas attiecības, laimīga un saticīga ģimene. Iegrožots cilvēks, meklēs aplinkus ceļus, melos un nodos.

Muktiana  J.Rubenis savā grāmatā pauž interesantu domu, proti, ja esi kopā ar mīlestību (jeb personu, kas atbilstu jēdzienam "otra puse"- "piemērots partneris"), tad caur to iegūsti arī brīvību. Bet, ja esi kopā ar nepiemērotu, nesaderīgu, egoistisku, atkarīgu personu, tad pazaudē pat to brīvību, ko vari iegūt pats. Kopā esot vajadzētu iegūt vairāk gan ārēji, gan arī iekšēju brīvību. Tad brīvība ir kā pievienotā vērtība. Bet tas pats var darboties ar "-" zīmi un partnerattiecības (vai vispār kaut kādās attiecībās) zaudēt to brīvību, kas tev ir. Abstrakti saprotama doma, bet man liekas, ka tur kaut kāda fiška ir. Laulība un partnerattiecības dažādās nozīmēs var būt gan cietums, no kura sapņo izlauzties, vai arī kā atslēga uz brīvību dažādās nozīmēs - iekšējās sajūtās un ārējo mērķu sasniegšanā. Diemžēl mūsdienās daudz ātrāk nonākam cietumā. J.Rubenis saka, ka tas, vai būsim cietumā vai brīvībā ir atkarīgs no mūsu apziņas pakāpes, jo tai atbilstoši piesaistam līdzīgu partneri. Manuprāt, ne obligāti. Ne jau velti ar vienu partneri var just cietumu, bet ar citu - laimi un brīvību. Tas ir arī, tēlaini izsakoties,karmas vai likteņa jautājums - vai caur partneri iemantosi cietumu vai brīvību. Pēc brīvības mēs visi tiecamies. Tāpēc vēlamies izkļūt no partnerattiecību cietuma un pēc tam uz vēl lielāku brīvību - ko var iegūt caur veiksmīgām partnerattiecībām. Dažkārt var paveikties pirmās transformēt par otrām, neškiroties.

slieksnis  brīvs cilvēks dara kā grib, ja viņš mīl otru cilvēku, tad gribēs kopā dzīvot, ja otrs mīlēs viņu un būs brīvs, tad arī gribēs kopā dzīvot, beigās abi būs kopā un tai pat brīdī būs brīvi un laimīgi, jo neviens nevienam neko neuzspiež! iemācies dzīvot brīvi, tad sapratīsi kas ir brīvība! Tiem kam liekas, ka brīvība ir dzīve bez atbildības, tie nekad nav bijuši brīvi un nespēj to pasākumu izbaudīt! :)

neko  Pārāk liela brīvība ne vienmēr ir brīvība - reizēm pat lāsts ! (Cilvēks var nojūgties un pazaudēt sevi ,darot visu ko vēlas ...)
----
Nemēdz būt pārāk liela brīvība, vienkārši der apzināties ka viņa nozīmē ne tikai iespēju izdarīt izvēli, bet arī atbildību par šo izvēli. "Man pienākas" un tamlīdzīgai attieksmei nav nekā kopīga ar brīvību. Brīva - tā ir tikai un vienīgi iespēja darīt saviem spēkiem. Ja nevari - paliec bez.

LaskovijMerzavec  Brīvību nevar iegūt. Jebkurā gadījumā, mēs esam ar kko saistīti, piemērojamies apkārtējai pasaulei, komunicējam.

Vienīgais, kur cilvēks ir brīvs - ir savās domās un attieksmē pret pasauli/notiekošo.

LaskovijMerzavec  Izvēle nav brīvība. Izvēlē mēs esam ierobežoti, ir determinēts iespējamo variantu skaits.

Izvēle ir kā krustceles, vari izvēlēties iet pa labi vai iet pa kreisi. Bet nav iespējas iet taisni. Brīvība ir iet, kur gribi.
Pie tam, ejot pa kādu ceļu, jau neesi brīvs. Tev ir mērķis, kādēļ Tu ej pa to ceļu un esi jau ierobežots savā brīvībā. Bet Tu esi brīvs savā attieksmē pret procesu. Tas Tu nosaki, vai ej ar nokārtu galvu vai paceltu galvu.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Iepazīšanās internetā Vēlies iepazīties vai meklē draugus? Iepazīšanās internetā - viss par iepazīšanos internetā, atsauksmes, padomi, kā arī plašākā iepazīšanās sludinājumu datu bāze. www.iepazisanas-interneta.lv
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu