Latvieša cietēja tēls

Starp citu, labs ralsts:
Ja joprojām mūsu bērniem līdz devītajai klasei obligātajā literatūrā ir darbi, kur galvenais varonis ir neveiksmīgs, ja tas ir tēls, kurš saistās ar bezcerību, bezpalīdzību, nespēju piepildīt savus sapņus, tad uzmanīgi jāpaskatās, cik daudz šādu darbu ir un vai tie vispār ir nepieciešami šajā vecuma posmā.”
http://jauns.lv/raksts/zinas/256642-obligata-literatura-musu-skolas-sludina-bezceribu-un-nevaribu-ci
bina-vieta-janak-istiem-varoniem

riebekle  Mela, katras tautas literatūrā var atrast cietējus un ņergas. Ne par to stāsts. Jautājums - ko tu no tā ņergas un cietēja vari mācīties, lai pats par tādu nekļūtu? Un te nu jautājums, vai skolā, apgūstot klasiķus, tiek pārrunāta arī katra literārā varoņa izvēle un tās pamatojums? Varbūt vaina nav grāmatās, bet gan tajā, kā tās tiek "pasniegtas"?

ponytail_PA  Mela - kurš tieši "Forsaitu teikā" nokļūst pie zvaigznēm? 😊 T.i., laimīgām beigām? Ja nu tāda ilūzija dzimusi, iesaku paturpināt ar divām nākamajām Gasworthy triloģijām - "Modernā komēdija" un "Pēdējā lappuse". Nudien, nav veiksmīgākais piemērs optimisma pielietiem stāstiem. 😃

draboss  Cibiņš ir tikai literārs tēls un latviešiem nekādi neasociējas ar tautas varoni. Un tas ir aktuāls visos laikos, arī tagad tiek tiražēts daudzas kinofilmās, kurās attainota skolēnu dzīve, tik ne vienmēr beidzas letāli. Kaut tai pašā holivudā savam vecumam pamatīgi nobriedis akselerāts futbolkomandas kapteinis, no pārtikušas ģimenes un komandas biedriem aiz muguras iespiež stūrī un ieklapē klasesbiedru - vientuļās mātes, kura raujas divos darbos lai iztiktu, dēlu čirkaino, kalsno ačkariku. Tas nav nekas tik unikāls un tikai latvjiem piemītoš. Un manurpāt varāk raisa vēlmi palīdzēt vājākajam.

neratni_stasti  Nez, man latviešu literatūra skolā patika un nekādu traumu man tā nav atstājusi. Līdz 9.klasei bija arī "Maija un Paija", personīgi sen biju izlasījusi "Zvejnieka dēlu" (nekāds memļaks šis nebija gan), Blaumanim ir daudz feinu lugu un noveļu, ne tikai "Purva bridējs". Vienīgi Rainis nepatika ar saviem cietēju gabaliem (lugām), dzeja gan bija ok. Cibiņš, Kaķīša dzirnaviņas un Dullais Dauka drīzāk palikuši atmiņā kā tādi pārpratumi, nevis kaut kas vērā ņemams. Tā psihoterapeite būtu ieteikusi kaut ko no latviešu autoriem vietā, nevis tikai paļāt. Kritizēt mēs visi mākam :D

AivarsN  Negatīvisma iebarošana ir neatņemama Rietumu kultūras sastāvdaļa. Pārliecināt ļautiņus,ka citiem klājas vēl sliktāk un tāpēc nav pamata neapmierinātības izrādīšanai par oligarhu un valdības realizēto genocīdu pret tautu. Labāk lai ļautiņi skatās primitīvus seriālus,fano par sporta sacesībām un uzsit klaču par sabiedrības krējuma skandalozo privāto dzīvi. Viss tas,kas agrāk normālam cilvēkam bija pretīgs, pakāpeniski tiek nonivelēts par pieņemamu,bet perspektīvā tā jau kļūs par vispārpieņemtu normu. Savukārt visas cilvēcīgās vērtības tiek padarītas par izsmiekla objektiem. Tāds iespaids,ka pats Antikrists to visu vada.

kuks10  Viss atkarīgs no učenēm/kiem..var stāstus dažādi pasniegt un izstāstīt,pašlaik skolā strādā sistēmas sačakarētas duras,kas pārspīlēti visu uztver un kā cilvēki arī tukši..man neceļas saukt par skolotājiem,varbūt priekšmetu zina,bet ar to par mazs mūsu dienās..man bija ļoti laba skolotāja ,kas mācēja visu interesanti pasniegt+ieinteresēt..un kā cilvēks arī foršs,ek kā gribētu viņai pasniegt ziedus,šokalēdes kasti..,bet vai viņa vēl ir dzīva..?!

neko  Ne visi ir cietēji, teiksim Brigaderes Sprīdītis galīgi necieš, izcīna sev sievieti, izbrāķē/pasūta viņu, bet neaizmirst savākt sievietes pūra naudu pirms notinas uz laimīgo zemi - mājām:) Runā daudzi esot šo uzvedības modeli labi apguvuši.

Ranis... nu kaut vai "Pūt vējiņi", visnotaļ reālistiski luga; tāds tipiski matriarhāls latvju ģimenes modelis kurā tēvam neatrodas pa otrā plāna loma. Bet ir valdonīga māte. Rezultātā meitene sastopoties ar vīrieti kas patstāvīgi pieņem lēmumus un ir gatavs par viņu pat pacīnieties iedodot pa kaklu konkurentam... pilnīgi apjūk. Ne spējot pateikt nē, nekādi risināt situāciju aizskrien slīcināties:) Visnotaļ smags kultūršoka gadījums.
....

Es teiktu autorus vajadzētu atsijāt pēc pazīmes, ja neprecēts/bezbērnu tad nenobriedušiem prātiem tādu lasīt nevajadzētu. Cilvēki bez reālas pieredzes šādās lietās mēdz safantazēt un sarakstīt ļoti dīvainas lietas. Gan par bērniem, gan cilvēku attiecībām kopumā.

riebekle  Jā, neko, atsijāt vajadzētu gan, cenzūra jāievieš, lai jaunietes un jaunekļus pagrieztu vēlamā virzienā. Vēl labāk - jāpārraksta minētie gara darbi tā, lai ievirze pareizā un labas beigas. :D

neko  riebekle: ne vienmēr vajag tās labās beigas, jo dzīvē jau ar viņas ne neviens negarantē, bet kaut vai mācīt maziem puikām, ka vajag piemēram savākt sievietes naudu un aizmukt... nu nez vai tā ir labākā ideja no pedagoģijas viedokļa:)

Students02  Te arī par to pašu:
http://jauns.lv/raksts/zinas/256642-obligata-literatura-musu-skolas-sludina-bezceribu-un-nevaribu-ci
bina-vieta-janak-istiem-varoniem?utm_source=delfi.lv&utm_medium=widget-include&utm_campaign=Links-in
-partner-sites

Maribella15  Manai meitai pamatskolā obligātajā literatūrā ir mūsdienu latviešu darbi jālasa. Protams, ne vienmēr grib lasīt. Bet, kad jau saņemas un lasa, atzīst, ka ir interesanti!!! Tātad - vai nu skolotājam ir progresīva pieeja vai vienkārš izprot pusaudžus un obligātā literatūra ir viņiem pietiekoši saistoša.

AivarsN  Interesanti,vai tie dzimto zemi pametušie latvieši literatūrā bija nesekmīgi un par Sprīdīti nav dzirdējuši? Nu, varbūt tikai piemērotu princesi nav atraduši.😀

ketija_20  skolas laika man si veida literatura riebas. daudz laba atradu tautasdziesmas, kas nav tik depresivas. es vienmer jautaju- kapec vienmer janotiek tik bezcerigi. neviena skolotaja nespeja to paskaidrot. un tadelj lasiju citu tautu literaturu, kur dziviba vel jutama.

coldlands  Mana bērnība, lai varētu apceļot pasauli, nācās daudz lasīt, un grāmatu mums bij daudz.
Latviešu literatūra man šķita padruma, nu ne galīga tumsa, bet tāda migla token.

Piparkuka  Nuuu, tikko 10. klases skolēns man lasīja tekstu no litereatūras- franču- kur tēvs nošauj savu dēlu. Ļoti jokains teksts, stāsts.

neko  Nu jā, no Blaumaņa un co tādu vieglumu kā tautasdziesmās nesagaidīt:)

nu tur:
Stāvus devu tautiešam
Pie ābeles stāvēdama
Vai tad tādu nieku pēc
Ies pa zemi vārtīties.

...kaut gan iespējams visa vaina tanī, ka tie autori nebija šo tautiešu skaitā, aiz kam tāds pesimisms un smagnējums.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Iepazīšanās internetā Vēlies iepazīties vai meklē draugus? Iepazīšanās internetā - viss par iepazīšanos internetā, atsauksmes, padomi, kā arī plašākā iepazīšanās sludinājumu datu bāze. www.iepazisanas-interneta.lv
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu