vai esam savādāki?

šad un tad sanāk ar gados jaunākiem kolēģiem parunāt par LPSR laikiem un tādos brīžos jūtos kā kaut kāds tēls no pasakas. Tomēr pēdējos 20-25 gados viss ir strauji mainījies. Nez padomju laikus piedzīvojušo cilvēku vērtību skala ir savādāka, kā tiem kas šobrīd ir ap 30? Un ja reiz šeit runājam par attiecībām, vai tik atšķirīga dzīves pieredze var ietekmēt attiecības?

Torpedo  Jā, tie tik bija forši laiciņi 70-tie un 80-tie. Mums ir ļoti palaimējies tiem, kas tajā laikā dzīvoja, jo ir pieredze, kā tas ir dzīvot pa īstam. Nevis kā tagad kkā veģetēt bez kāda mērķa (ja neskaita pēc iespējas lielākas naudas čupas saurasšanas sev), ar visiem šiem plastmasa ķīniešau tūdiem, korumpantiem un tautas aizmukšanu no valsts. medusbite, par izsūtīšanām 70-os un 80-os, par to, ka tad cilvēki no bada mira uz ielām un komunisti staigāja pa ielām, uzdūruši uz pīķiem bērnus, kas nestājās pionieros, varēsi melot, kad pēdējais, kas dzīvjois tajos laikos būs nomiris

riebekle  Nav sliktu vai labu laiku. Katram laikam sava burvība, savs labums un sliktums. Manuprāt, man ir paveicies, ka esmu gan padomiju pieredzējusi, gan atmodas laikus, gan tagadni baudu. :) No katra laika ir ko mācīties.

Torpedo  Vissliktākie laiki, ko esmu pieredzējis dzīvē) bija uzreiz pēc neatkarības atjaunošanas 90-tajos, kad pie varas nokļūva reāli cietumu bandīti, kas brāļojās ar policiju (miliciju) un cilvēka dzīvībai nebija pilnīgi nekādas vērtības - tevi varēja nosist vnk ne par ko - ka ne tā uz kādu paskatījies. Un to vārdā, kas tajos arī palika un kuru dzīves izbeidzās, es nekādu atmodu vairs otrreiz negribētu, ja būtu jāiet atkal cauri 90-tajiem

pavadonis1971  Skatos musu jaunatni..ambiicijas aarpraatiigas..pabeidz augstskolu.papiirs kabataa un nu juutas kaa naba.kurai visi paraadaa..jo luuk dzerot jopmiitnees esot graadu ieguvis...parunaasim par attieksmi pret dziivi..shiem trisdesmitgadniekuem cienjas pret apkārtējiem nekaadas..esmu redzeejis kaa uzvedas veikalaa..transportaa..arii taxi..iekaapj..brauc trius kvartaalus..nobrauc pa 2.50 bet prasiibas pret soferi uij uij uij..kaada cienja pret cita darbu?kaa teica padomju laikos ar saadu jauno paaudzi jzluukos neviens neies..visu nosaka nauda..par naudu dancos..un ziniet ticeet taadiem cilveekuem mana dziives pueredze saka ka nedriikst

Rondijs  Manuprāt ietekmē ļoti, atšķirība ir kā nakts pret dienu. Un nekā kopīga. Jo tomēr mainījās viss sākot ar skatījumu uz lietām, uz patiesību, uz dzīvi, darbu utt.

neko  Torpedo: var būt pastāstīsi mums ar kādus tādus varoņdarbus dzīvē tajos 70-80 gados veici un ar ko tā dzīve bija īstāka kā tagad?:)

ne_meklejumos  Nav būtiskas atšķirības, jaunie tāpat kaļ nākotnes plānus, studē un brūtējas. Mainījušās tehnoloģijas, bet tās jau mēs padomjlaikos dzimušie arī apgūstam ar pilni jaudu.

laukroze  .. tie, kas piedzīvojuši padomijas lasi- okupācijas gadus pa lielam atšķiras vienā:
pietrūkst ambīcijas un uzņēmības, kas savukārt jaunai paaudzei pāri parēm ..

kā jau iepriekš kāds teica, laiki mainās un mēs tiem līdzi , gribi vai nē
mans bērnības atmiņas, nostaļģija pēc sveramā saldējuma īstās vafelēs , tādu tagad saldējuma kioskā nenopirksi..:)

anis  Ir savādāki-savādāki arī laiki/apstākļi! Pēckarā dzimušie auga savādākos apstākļos-iemācījās izdzīvot izmantojot minimumu līdzekļu. Vērtību skala savādāka-ja draugs,tad tas bija nopietni.
Tagad visa daudz-it kā... Bet daudz no tā ir lētā Ķīnas produkcija... Tas pats arī attiecībās-visi čupojas,bet tā stabili,reti izņēmumi iepriecina... Visi tādas personības,ka bail tuvumā rādīties...
Tikai kādēļ vairojas visādi psiho-terapeiti/logi u. c.
Šoreiz neko ironija neuzrunāja-mani pašu pie friziera par neatbilstošu frizūru veda konvojs...
Nerunājot par zemtekstiem,ko saprata savējie,bet pret svešajiem varēja izlocīties...

valmierietis333  Nerunājiet visu 30-mit gadīgo vietā , esmu no pagājušā gadsimta un man nav nekā daudz kopīga ar modernajiem cilvēkiem , (kur nu vēl vienaudžiem)
kuri liela daļa ir mantkārīgi mūdži ar pakaļu domājoši - nu vismaz tiem ,kuriem vēl ir kaut nedaudz smadzeņu , par pārējiem nemaz nerunāšu !

Mans novērojums ,ka 80% cilvēku ir spriest nespējīgi , ne velti ātro kredītu kantori aug kā sēnes pēc lietus !
Pirms nedēļas lasīju rakstu par kredītiem un noilgumiem , ka redz viena bāba aizmirsusi ,ka ir paņēmusi kredītu ... Es nezinu cik bezatbildīgam vai stulbam ir jābūt - es naktīs mierīgi nevarētu gulēt ,zinot ,ka esmu kādam parādā , bet te vēl paspēt aizmirst - vienkārši bezatbildība un stulbums !

Man ir cits redzējums uz dzīvi , citas vērtības ,uzskati ... Vienu brīdi man likās ,ka man daudz kopīga ar par sevi 10-20 gadus vecākiem cilvēkiem , bet tad atklāju ,ka tie neko daudz vairs mūsdienās no jaunajiem neatšķiras - kļuvuši par to kopijām ...

Agrāk bija vienkāršāki cilvēki , nabagi ,bet ar bagātām dzīves vērtībām , ar sirdi un dvēseli - tagad visādi atsaldētie , mantrauši ,iedomīgi egoisti , kas gatavi miesīgu māti pārdot dēļ jaunākā ai-poda !

Padomju laiks mani neuzrunā - vienīgi tā laika sirsnība ,vienkāršība un patīk žiguļi ...

Tie ,kas nepārtraukti piemin attīstību - nav nekādas attīstības , ir pilnīga degradācija visās jomās - visa cilvēkam nepieciešamā iznīcināšana un aizstāšana ar nevajadzīgām lietām un ideoloģijām !
Atveriet acis!

marmorakaraliene  Normāli attiecības "ar atšķirīgu dzīves pieredzi" dažādu paaudžu cilvēkus ietekmēt nevar - attiecības veido +/- viengadnieki, tātad "tēli" no viena laikmeta un ar daudzmaz vienādu pieredzi. Pievienojos valmierietis domai, ka "nav nekādas attīstības , ir pilnīga degradācija visās jomās - visa cilvēkam nepieciešamā iznīcināšana un aizstāšana ar nevajadzīgām lietām un ideoloģijām !
Atveriet acis!"

burleska  Padomju laikus atceros ar nepatiku. Protams, bērnības atribūtika uzrunā un ir interesanta, bet vispārējais noskaņojums, ko noteica iekārta- nē, nekad vairs. Bet normāli, kā ar viengadniekiem jūtos pārsvarā ar 40-gadniekiem.

AivarsN  Īsta pārtika, īstas attiecības un neviltota cilvēcība raksturo to laiku.Tagad mums viss ir viltojums,kuru daudzi no tā laika paaudzes tā arī nespēj pieņemt. Jauniešiem vieglāk. Viņiem nav ne jausmas,kā garšo dabīga,svaiga maize,īsts plombīra saldējums. Jaunieši ļoti labi zina,kas viņiem pienākas,bet neko nav dzirdējuši par saviem pienākumiem un atbildību. Arī patriotiskās jūtas jaunos nemoka, tāpēc var mierīgi doties laimes meklējumos uz jeb kuru pasaules vietu.

Dezyree  Es nedomāju, ka ir jāvērtē kategorijās, kurš labāks, kurš pareizāks. Mēs ar vīru esam uzauguši dažādās valstīs un iekārtās, es- plaukstošajā sociālismā, bez džinsiem, colas, un seksa arī mums nebija:)), viņš - pūstošajā kapitālismā, viņi ēda nutellu jau toreiz:)), un vienīgais, kas bija JĀDABŪ, bij nauda, pie mums, vispirms ilgi ilgi krāj naudu un tad vēl vajag dabūt kkur to ko vajag! Bet attiecībās man tas škiet tieši baigi interesanti, viņš nevarēja saprast ka es savos gados nezinu vārdus trīs auztrumu gudrajiem, kas Jēzus bērniņu apciemoja, es savukārt pateicu, ka mums bij jāzin Ļeņina bräļu māsu un vecāku vārdi, nevis austrumu gudrie:))), ņirdzīgi, bet tā taču arī bij!!?? :))

Tessa  nevar viennozimiigi vertet un salidzinat laikus, to es redzu pec saviem klientiem, vecumi atshkjiras un ir interesanti, ka cilveki reagje, ko atceras un ka atceras. cits par shaizem iesmaida, cits pat iesmej, atmosfera ir pozitiiva un nekad neesmu satikusi latvieti, kursh sakoreletu padomju laikus ar atminjam par izsutiitiem radiem. ja, tas ir fakts, bet kopuma cilveki runa par labo un nemet shausmas krustus. Par padomju armiju kaut vai.
taja pasha laika lepni stasta, ka gaja Atmodas laikos, kadas ceriibas un sapnji bija, mes tiesham esam laimiigi, ka piedziivojam to izraushanas un pacelumu, to 88.-91.gada ložu un karogu lidojumu.
Nekad nepiekritiishu tam, ko apraksta Ikstena Mates piena un Manfelde Virsnieku sievas. Nezinu, kur vinjas ir dziivojushas, tada sajuta ka zemniicas un tika spiidzinatas. man nav tadu atminju.
Jau toreiz spriedu un domaju skaidri un uz visu skatiijos ar plus ziimi.

anis  Jā,arī izsūtījumā izdzīvojušie,neraudāja un skaļi nerunāja,jo bija bīstami- aizliegts...
Ja Jūs zinātu,kā nomāc bailes! Arī daudz nodzērušos bija tā iemesla dēļ.

AivarsN  Man tā šķiet,ka sociālismā bija labāk dzīvot laukos,jo visi bija pārtikuši un laimīgi. Šodien tikai dažās pilsētās var cerēt atrast darbu,bet laukos ir baigā bezcerība. Liela daļa pametuši valsti,bet palikušie vergo par vēdera tiesu,daudzi nodzērušies. Jā,tie neskaitāmie ierēdņi un daļa uzņēmēju tiešām dzīvo zaļi,bet tikai uz kā rēķina. Lai kā gribētos,bet kur lai šajā valstī saskata kādu izaugsmi,vai nākotnes perspektīvas? Varbūt tad,kad visi staigās ar obligātajām vergu zīmēm un neviens vairs nedrīkstēs sūdzēties par sūro likteni? Ne jau pēc vecuma cilvēki atšķiras,bet gan pēc veselā saprāta,vai zombētības pakāpes.

coldlands  Skumji ka kādam pietiek ar piecām, desmit kapeikām, lai justos laimīgs.
Mani gan padomju laiki tracināja, ka kaut kāda komunjagu sistēma man noteica, ka ģērbties, kur drīkstu ceļot, kur ne, cik lielu māju celt........., bet kādam redz laime ir tad, ja var maizīti par desmit kapeiciņam nopirkt.

Labrador  ZZS turpina rūpēties, lai Latvijā padomlaiki turpinās.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Iepazīšanās internetā Vēlies iepazīties vai meklē draugus? Iepazīšanās internetā - viss par iepazīšanos internetā, atsauksmes, padomi, kā arī plašākā iepazīšanās sludinājumu datu bāze. www.iepazisanas-interneta.lv
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu