Šis būs negaidīts jautājums, bet mums ļoti noderētu palīdzība..draudzenei jāizvada bēres...

ingryda (2005-12-23 22:19)      Un ko mums jaadara?

riks (2005-12-23 22:29)      Jaaizvada nelaikjis, beeres varbuut jaavada. Ja jau vinjai ar visu to, ka nav pieredzes luugushi to dariit, tak laikam jau paljaujas, ka buss labi.

sla_ida (2005-12-24 12:28)      Tavos gados un tik dumi jautājumi...

solo (2005-12-24 13:32)      Ko tad piekrita, ja neko nejēdz? Galvenais, ko vajag atcerēties, zārks bedrē ir jānolaiž pirms aizbēršanas. Pārējais jau viss ir štrunc. Ak, jā - vāku nevajag aizmirst uzlikt.

Hot Chocolate (2005-12-24 15:04)      Bet vai tad to dara pashi- vienmer jau ir kads profesionals cilveks, kas var to izdarit, ja ari ne macitajs!!

SievieteMelnaa (2005-12-24 15:09)      solo :DDDDDDDDD

saulite_spiid (2005-12-24 18:32)      esmu to darījusi.

xray (2005-12-24 18:48)      Piesakos par dirigjentu!

gauja (2005-12-24 19:46)      Noskaidro nelaiķa dzīves gaitu,kādi sasniegumi,ko citu labu darījis,kā ar bērniem,cik lieli.Pēc tam izvadīšanā sāc ar vārdiem:"Mēs esam šeit sanākuši izvadīt pēdējā gaitā mūsu draugu,radu,paziņu (vārds,uzv).Mira viņš pēc ilgas slimības (vai tarģiskā negadījumā...).Mēs viņu vienmēr atcerēsimies kā:/sākas nesteidzīgs dzīves gaitas pārskats/.Godināsim viņa piemiņu ar klusuma brīdi...
P.S.Uzmet runu un saskaņo ar muzikantiem, pajautā viņu domas(!!!)/viņi parasti piedalās dažādos pasākumos un vairāk vai mazāk ir sajēga par pasākuma norisi/.Paspēlē msēra muzika pēc tam attāli radi ielaiž nelaiķi bedrē.Tu saki:"Lūdzu atvadamies no mirušā ar 3 saujām smilšu".Pirmie smiltis met tuvākie radi,pēc tam citi.Tad bedrē laidēji bedri aizber un nosedz ar skujām.Virsū ziedi, vainagi. Ja agrāk neesi runājusi,iemet NEDAUDZ šņabi. Pēc tam bēru mielastā analoģiska uzruna.Veiksmi.

cedars (2005-12-24 20:55)      Uztici visu apbediissanas kantorim.profesionaali un eerti:)))

saulite_spiid (2005-12-25 01:21)      Pirms sauju mešanas saka: no zemes tu esi ņemts, par zemi tev jāpaliek. Pa saujai: Dieva tēva-Dieva dēla-Dieva svētāgara vārdā āmen. Lūdzu, tuvinieki un visi, kas vēlas, atvadām metiet 3 smilšu saujas.

Tas viss ir brīva improvizācija, un katrs izvadītājs var teikt to, kas viņam pašam šķiet nepieciešamāks, atbilstošāks situācijai (konkrētie bēru viesi u.c.)

solo (2005-12-25 02:06)      aga - Dieva tēva-Dieva dēla-Dieva svētāgara vārdā āmen... kā reiz priekš ne sevišķi ticīga cilvēka :) Ja man kāds šitādiem vārdiem pelnus virsū uzbērtu, es saviebtu savu ģīmi patiesā nepatikā. Tad jau labāk skaļi skaitīt tās saujas, lai nepieber par daudz :D (ja nopietni, tad šādā gadījumā labāk nesaki neko, bet gan dziļdomīgi klusē)

joens (2005-12-25 11:25)      Hmm, vai varētu man paskaidrot, kāda izvadīšanā starpība, kristīgi vai nekristīgi? Ja atmetam dievavārda piesaukšanu, tad IMHO ceremonija gandrīz neatšķiras.

Tava_Stabilitate (2005-12-25 12:29)      Mjā tā ir viena nelāga padarīšana, viennozīmīgi, bet taisnība, ka izvadīšanas rituāli ir varen dažādi. Ir redzēts viss kas, tāpēc galvenais, manuprāt, to pasākumu ir veikt tā, lai nebūtu baigais kontrasts tiem kas izvada, ar domu, nav vērts lieki mēģināt pievilkt visus tos penterus par ticības jautājumiem un dzejoļus, kas n-tās reizes atskaņoti. Vislabākais ja pazīst to aizgājēju un viņa dzīvesdomām atbilstošu tēmu pievelk klāt. It kā jau sliktu stāstīt nevar (biogrāfija), bet nu esmu piedalījies tādos pasākumos kur tā profesionālā izvadītāja tādu glorifikāciju palaiž, ka grūti pat saprast par ko tad viņa tur runā. Tā teikt nepaliek iespaids.

Par kapsētu arī daudz variāciju. Vispār jau mans viedoklis ir tāds, ka vispieklājīgāk ir kremēt, jo tad atkrīt daudz praktisko aspektu t.i. zemes pleķis (slikti ja tas vēl prom no radiem), mūžīgā teritorijas kopšana t.i. agri vai vēlu tas viss paliks nekopts un tam kapam staigās pāri citi un kas to zin ko vēl uzglabās pa virsu, padomājiet cik jaunajiem ir jākopj, vecāku koptie un tā tas aug un aug līdz to nevar vilkt un tad atmest izskatās dabiski, bet stulbi. Kremēšanā viss ir jauki, urnu vari mierīgi dzimtas kapos ielikt, vai poētiski izkaisīt aizgājēja teritorijā utt. turklāt par zemes pleķi arī nav vienkārši, jo nevari rakt kur pagadās. Ir te redzēti joki, kad kāds iedomājas sevi esam par lielu cilvēku bijušu un un norokās tuvu pie ieejas, pēc skata aizaugušā mauriņā, griež pieminekļus otrādi utt.

Nedaudz esmu piemirsis, bet šķiet, ka aizgājēju laida iekšā ar galvu uz austrumiem šķiet. Virsū latviskā seģene, protams. Daži vēl pirms laišanas ņem vāku nost, lai var pēdējo reizi atvadīties, ja nav īsti bijis tāds sēru nams.

Tava_Stabilitate (2005-12-25 12:51)      Bet vispār tās tradīcijas ir interesanta lieta, jo tepat Latvijā, ja paskatās uz pagātni, bija tāda pieeja, ja aizgājējs ir jauns cilvēks, tad bēres rīkoja tādā lustīgā garā, pat tāda tradīcija, ka nelaiķi nosēdina uz krēsla istabas vidū un pārējie danco un dzied, it kā tā būtu kārtējā zaļumballe.

Attiecībā uz kremēšanu, tāda īsta vēsturiska pamatojuma nav, jo līdz kristietības ienākšanai ugunskapi L-jā bija diezgan izplatīti, bet pirms tiem atkal bija kapu kalniņi. Tā ka tas vairāk droši vien saistās ar tā brīža reliģisko pārliecību un mūsdienās gan jau ar praktiskumu.

edmunds (2005-12-25 16:07)      chigaans iznaak no mauzoleja un saka "kaa gulj! cik skaisti gulj! kaut visa partija taa guleetu!"
un dabuja 15 gadus atseedeet........

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Iepazīšanās internetā Vēlies iepazīties vai meklē draugus? Iepazīšanās internetā - viss par iepazīšanos internetā, atsauksmes, padomi, kā arī plašākā iepazīšanās sludinājumu datu bāze. www.iepazisanas-interneta.lv
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu