Ziemassvētki padomju laikā!

Esmu dzimusi Rīgā 1965.gadā, un cik sevi atceros, vienmēr esam svinējuši z-svētkus. Radinieks bija "partijnieks"´, pie viņa svinējām Jauno gadu.Nu nekādi nevaru atcerēties, ka krievu laikos bija aizliegts svinēt Ziemassvētkus! Vai varbūt tie bija citi krievu laiki???

Ievinjata  T.i. Dāvanas bija Vecgada vakarā.

Agatem9  Svinēja, jo vienmēr 24.dec. braucām ar zirgu uz baznīcu.

Drole  "Tie skribenti tik te pārsvarā jaunuļi un tad nu lieka,s ka viņi zin vislabāk."
http://www.tvnet.lv/izklaide/notikumi/402407-igo_berniba_ziemassvetku_nav_bijis_tikai_jaungada_svini
bas/comments

eva_  "Nu, tādas muļķibas, ka bija aizliegti Ziemassvētki vai Jāņi, var stāstīt tiem, kas tajos laikos nedzīvoja." (c)
Bļāviens, ja cilvēki pārkāpa aizliegumus, tad tas vēl nenozīmēja, ka šādi svētki nebija aizliegti un bija atļauti ! Vai tiešām to ir tik grūti saprast ??? Un tas, ja tavā apvidū brīvāk uz to varas iestādes skatītājies,vēl nenozīmē, ka tā bija visur ! Primitīvi spriedumi, vienkārši !

riks086  -> Gunita "un arī Jāņos nebija brīvdienu un tie bija pataisīti ar kaut kādiem mistiskiem Līgosvētkiem"
--------------------
Ja nav nojēgas par Līgo un Jāņiem, to nozīmi, tad labāk nerādi savu neizglītotību un dumjību.....

Gunitaa  > riks086, ja tu to par mani teici, tad tavu stulbumu man nepārspļaut! Apskaties kaut vai dokumentālo filmu par 60-tajiem, ko LTV1 nesen rādīja, ja pats neko neatceries vai nejēdz.

Paula6  Jā, autore, Ziemassvētkus nedrīkstēja svinēt..mūsu mājai blakus bija studentu kopmītnes, tad tur bieži vien izcēlās trači, jo studenti ielika vāzēs egļu zarus un, nedod dievs, ja to pamanīja kāds stukačs, tūlīt bija klāt vīri, tirpināja un pat veda prom. Brālis stāstīja, ka bija nepatikšanas. Arī baznīcās bij īpaši cilvēki, kuri skatījās kas tur notiek..vecākas tantiņas neaiztika, bet jaunākus gan.
Pavisam traki bija ja kādu pieķēra ar paštaisītu"Ausekļa" avīzītes nr. Mājās pa klusām svinēja...
Autore, neaizmirsti, ka bija cilvēki un ģimenes, kuras bija uzskaitē čekai un tos svētkos novēroja kā uzvedas, ja kaut ko pamanīja, sauca uz paklāju un tad bija arī sodi...īpaši izsūtītajiem un brīvdomātājiem. Varbūt, autore, tavs radinieks bija Liels partijnieks, tāpēc tavu ģimeni tas neskāra. Skumji, cilvēks gados, bet runā muļķības un nezin savas tautas vēsturi.

fargo  Paula6

vnk viņa un citi, līdzīgi kā chris dzīvoja padomju informatīvā akvārijā. viņus neskāra daudz kas. "ja es neredzu un nezinu, tad nav." un ko tur daudz pārmest, bet šī muļķību runāšana gan krīt uz nerva. pat slinkums strīdēties un kaut ko rakstīt.

eva_  "Ziemassvētkus nesvinēja un nedrīkstēja svinēt cilvēki kas bija PSKP rindās." (c)
Nē, nu tu pareizi rakstīji savā 1.komentā, ka esi "pilnīgi uz kašķi novilkusies" UN VISPĀR NEDZIRDI, KO TEV SAKA ! Iedzer aukstu ūdeni un izlasi vēlreiz, ko kaut vai Paula6 raksta un fargo nupat un neizgāzies - nudien nepiestāv Tavos solīdajos gados mētaties ar tik virspusējiem spriedumiem.... !
Un uz to, ko iepriekš man rakstīji. varu apgaismot, ka baznīca bija nošķirta no valsts un tādi kristīgie rituāli kā piem.laulības un bērnu kristības skaitījās aizliegti, BET tas, ka daudzi cilvēki to paslepus darīja, nebūt nenozīmēja, ka tas bija atļauts! Viss, jo diezvai tāpat saprati, - mal tikai vienu un to pašu. :(

derevnja10  Cik sevi no bērnības atceros, kolhozā, kur senči strādāja 24. datums vienmēr bija īsā diena. Jāņos vienmēr bija apsējības svētki. Svinēja visu.

eloiza  Mūsmājās arī svinēti tikai Ziemassvētki,cik sevi atceros. I egle bija,i vecītis nāca.

JurisK  Cik atceros, skolas gados maajaas nesvineejaam, vecaaki gaaja svineet pie draugiem. Veelaak jauniibaa svineejaam taada kaa spiita peec. Neatceros, ka kaads buutu kjerts vai sodiits Ziemassveetku svineeshanas deelj. Iespeejams, ka komunistiem tas bija aizliegts. Paareejie vareeja dariit ko grib. Kjekataas gan gaajaam tikai Jaunajaa gadaa, tad arii dziedaaja Ziemassveetku dziesminjas pie egliites.

JurisK  Jaa, par Jaanjiem vai Liigosveetkiem, kas latvieshiem vienmeer ir bijushi viens un tas pats - vasaras saulgriezhi. Tos plashi un pilniigi oficiaali svineeja liidz apm. 1958. gadam. Peec Hrushchova viziites Latvijaa tie bija aizliegti, vismaz iestaades tos neriikoja. Laika gaitaa aizliegums pamazaam aizmirsaas liidz Gorbachova sausajam likumam, tad tieshaam milichi kjeera svineetaajus un ugunskuru kurinaataajus.

av2  2/3 dallas krievu laiku partijniekus vajaadzeeja deporteet 1991, tad buutu taisniigi ! Pretiigi laiki bija tas sajuzs, kad lai ko panaaktu dziivee , bija jaaslavaa kautkaads debiilikkis llennins utt.
Par ZS svineessanu, nu jaaa, mans vecaisteevs gaaja uz baznicu gan, klausiijaas ameerikas radio , un izgliitoja mani :) Mees gaajaam uz mezzu peec egliites, naturaali bridaam pa sniegu lidz ausiim , un tad maajaas egliti pusskkojaam. Nu nebija nekaadu oficiaalu aizliegumu. Kautkaa nebija vienkaarssi sveetku noslannojuma tiessi ZS dienaa , bet bija baigais prieks par 2 mandariiniem, 3 baltajaam iriseneem , konnkku pacinna , no salvecca skolaa :)

vilks28  Aizliegts nebij, bet vēlami arī nē.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Iepazīšanās internetā Vēlies iepazīties vai meklē draugus? Iepazīšanās internetā - viss par iepazīšanos internetā, atsauksmes, padomi, kā arī plašākā iepazīšanās sludinājumu datu bāze. www.iepazisanas-interneta.lv
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu