Dilemma ar uzvārda maiņu ;)

Viena mana darba kolēģe taisās precēties,bet negrib pāriet vīra uzvārdā,jo tas uzvārds ļoti asociējas ar vīrieša dzimumlocekli (tikai 1 burts atšķiras),bet topošais vīrs,kas audzis patriarhālā ģimenē,kategoriski saka,ka tā ir principa lieta,ka sievietei jāpāriet vīra uzvārdā un tā ir viņa prasība un ka arī bērniem būšot tāds pats uzvārds. Viņiem pilnīgi konflikts uz šī jautājuma bāzes. Mēs pat nezinām,ko vinai ieteikt. Ko ieteiktu Jūs ? ;)

Lovetta  Mūsdienās milzumdaudz cilvēku dzīvo kopā neprecoties. Ja ir tāds kreņķis dēļ tā uzvārda, lai dzīvo tāpat un neklapē ar ausi.
Lai gan es uzskatu, ka nespēja savstarpēji vienoties un nonākt pie kompromisa liecina, ka tai laulībai nav ne jēgas, ne nākotnes.

Lovetta  Un patiesībā jau ir milzum daudz uzvārdu, kur izmainot vienu burtu sanāk smieklīgs rezultāts. Manā klasē mācijās puisis ar uzvārdu Tenis...un kas sanāk samainot Vienu burtiņu?

Drole  > 03:59

Ja cilveeks ir par sevi nepaarliecinaats, vinjsh var izskaistinaat savu vaardu kaa grib, vienalga vinju apsaukaas. Ozolu saukaas par Rosolu, Ziili - par Piili un Virsi - kauns pat iedomaaties, kaa...

aroganis  Precēties ar vidusmēra ierēdni, kur prāts vispār????

Viņš tak visu ierēdniecības garu Tev atstieps mājās. Izdomās simtiem iemeslu, lai nedarītu kaut ko, jo negribās.............

Tev nebūs dzīves, būsi piekalta pie gultas ar ķēdi.

iiikstiite  Ja negrib,lai nemaina. Galu galā uzvārds ir uz ilgu laiku, tiek saukts publiskās iestādēs, rakstīts dokumentos. Es nevēlētos bērniem tādu uzvārdu kāds man pašai neizraisītu pozitīvas emocijas, nepatiktu. Galu galā bērniem tāds uzvārds būs uz ilgu laiku (visdrīzāk uz visu mūžu) . Ja viņai patiešām katru dienu būs jāšķobās , sagādās "ciešanas" ,nepatiku tāds uzvārds-lai nemaina! Jāizvērtē ,cik viņa ļoti grib aprecēties,cik viņai ļoti svarīgi ir palikt ar sev tīkamu uzvārdu un vai vīrietis patiešām nekad nepiekāpsies un nemainīs savas domas par to,ka sieviete var paturēt savu uzvārdu pēc kāzām. Ja tas kļūst par milzu šķērsli attiecībām , tad lai nākamo reizi ,kad sākas attiecības uzreiz izvērtē patīk uzvārds vai nē..:D pirms,kaut kas nopietns izveidojies.

KOMPETE  Vārdi un uzvārdi ir loti relatīva lieta. Pasaule kļūst globālāka un kosmopolītiskāka, tā ka ja netaisies būt publiska persona, patiesība nevienam nebūs nekāda daļa gar tavu uzvārdu LV, bet darījumu partneriem Zviedrijā vai Portugālē būs vienalga, ko nozīmē Impis vai Timpis. Es ar savu loti latvisko uzvārdu ( ko ārvalstnieki pat izrunāt nebija spējīgi) no mainīju pret vīra kosmopolītiskāko uzvārdu.

Linda45  "ja precamies,tad pāriesi manā uzvārdā"- es liktu akcentu uz citāta pirmo vārdu "ja"
Manuprāt, vīrietis īsti negrib precēties, tāpēc meklē visādus attaisnojumus šo lietu atlikt.

Viliendi  Katram palikt savā uzvārdā ir kompromiss.

langstinsh  Papele-Vai jāšūmējas...

preilene  Es ieteiktu katram palikt savā uzvārdā.
Ja vīrietis negrib ieklausīties iemeslos, kāpēc sieviete negrib sev viņa uzvārdu, tad neprecēties. Jo dzīve ar šo vīrieti būs katastrofa - nākotnē viņam būs pilnīgi vienalga, ko sievieto domā par citām viņai svarīgām lietām.

Geisha  Uzvārda maiņa nemaz nav joka lieta. Mainot uzvārdu mēs mainām arī savu likteni, jo pieslēdzamies dzimtas egregoram. Kad ar bērnu tēvu pašķīros arī meitas sasniegušas 16 gadu vecumu mainīja dzimtos uzvārdus uz manas dzimtas uzvārdu. Komfortam ir jābūt ar vārdu un arī ar uzvārdu. Un kas tas vispār ir par debīlu ultimatu obligāti mainīt sievietei uzvārdu? Vēl jau tas vīrišķis ir tikai sūds uz zaļa zara, bet jau terorizē sievieti. Padomā labi kas būs tālāk? Kas būs kad viņš samaksās Valsts nodevu par laulības apliecību? Verdzene viņa būs. Vienīgās viņas tiesības būs turēt muti aizvērtā stāvoklī un bērnus dzemdēt. Dipada- dapada no tāda... jo ātrāk jo labāk.

Deisa  Un kā tad tas vīrietis dzīvo ar šādu uzvārdu? Kā viņa ģimenes locekļi? Taču nav nolinčoti ne? Varbūt nevajag izdomāt kā būs bērniem, bet reālos stāstus paklausīties, kas ir dzimtā. Ja no tās nāk vīrieši ar spēcīgām personībām, tad uzvārds netraucēs par tādām izaugt.
Vēl kāds variants pieņemt par uzvārdu vīra vārdu. Tā izdarīja Rolanda Zagorska sieva, kas tagad ir Liene Rolanda - varbūt ar to pietiek patriarhālo principu ievērošanai?

neko  Palikšana kram savā uzvārda protams ir kompromiss, bet tas tomēr ir tāds slepenu mīļāko variants, kad abiem kopā ir labi, bet uz ielas kopā rādīties kauns/nedrīkst.
Atcerējos kā savulaik darba lietās bija tāds cilvēks vārdā A. Sakss; pasākumos kuros piedalījās ārzemnieki viņa sieva nekad nepameklēja vai izlikās vīru nepazīstam. Jautājums cik ļoti vīrietim vajadzīga sieva, kas sabiedrībā izliekas vīru nepazīstam.

vilks28  Jā, būt Fipelei naff patkami.

lady_super  "...bet uzvārdi arī laika gaitā ir transformējušies, vrb tas kas kādeiz bijis fon Dirshen,pēctam vienkārši par Dirsu palicis." (c)
Par šo gan kārtīgi izsmējos! :)))

Snowagain  "Precēties ar vidusmēra ierēdni, kur prāts vispār????"

Tātad šādi novērojumi man nav vienīgajam...

ISA  Neko labu internacionālu piemēru par uzvārdu Sakss minēja! ( kas Latvija pat loti ok izklausās. Un ja nu dzīve saved kopa ar ķīniešiem, kur Hujs, kā mums Bērziņš izplatīts uzvārds. Krievijā rēks, Amerikā nepievērsīs uzmanību.

kuks10  lai to pi..eli padzen,jo iedomājies mūsdienu skolas bērnus..bērnu nākotne skolā būs uz urā ,lai par šiem pasmietos un pavilktu uz zoba..bet ja uzvārds ir pimpis,tad gan piekrīt precēties,jo tas ir cēls un karalisks uzvārds..)))

Karmensita  izskatās, ka negrib precēt

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Iepazīšanās internetā Vēlies iepazīties vai meklē draugus? Iepazīšanās internetā - viss par iepazīšanos internetā, atsauksmes, padomi, kā arī plašākā iepazīšanās sludinājumu datu bāze. www.iepazisanas-interneta.lv
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu