Vai mākslīgais saprāts ir bīstamāks par atomkaru?

Niks Bostroms savā grāmatā "Superintellekts" vērš uzmanību uz to, ka mākslīgais saprāts ir bīstamāks par atomkaru, epidēmijām, klimata izmaiņām, badu un nanotehnoloģijām. Skaidrojot ar to, ka nonākot zināmā attīstības stadijā, civilzācija izgudro mākslīgo saprātu, kas vēršas pret savu radītāju un to iznīcina. Jautājums - vai mēs piedzīvosim laiku, kad cilvēki ne tikai attiecības veidos virtuālajā realitātē, bet turpat radīs arī bērnus?

LaskovijMerzavec  Pirmkārt, cilvēki neradīs mākslīgo intelektu, jo to vienkārši nespēj radīt. Cita lieta, ka cilvēki radīs platformu/ietvaru, kurā attīstīsies citāds intelekts.

Līdzīgi ir ar cilvēkbērnu. Ķermenis ir ietvars, kurā gadu laikā attīstās intelekts. No apkārtējās vides ir atkarīgs, kas beigu beigās sanāks.

Cik apdraudošs būs mākslīgais intelekts ir atkarīgs no tā vajadzībām izdzīvot. Ja cilvēku un AI vajadzības būtiski atšķirsies, tad sekos neizbēgams konflikts cīņā par resursiem.

neko  "visticamāk, ka sekss starp dzimumiem vairs nebūs"
Viss var manīties, bet šī lieta nu gan paliks pa vecam:) [nu var būt izņemt tos kam citādi vispār nekas nebūtu]

coldlands  ...cilvēks radās no pērtiķiem....ha-ha, ko Jurks labāk pieņems, mākslīgo intelektu, vai to ka cilvēks no pērtiķiem radās, šitādu ķecerību.

neko  ...cilvēks radās no pērtiķiem.
---
no kādiem vēl pērtiķiem, no āpšiem, es pavisam droši zinu ka no āpšiem:)

av2  lloti taals cellss veel ejams. Jo mums jau lloti grribaas, lai tas MI domaatu .....taapat, kaa mees. A varbut vareesim ar VINNU sarunaat, vienoties, a?
Atomkarss nebuus, jo pat vissleciigaakie , baidaas, ka passus izniicinaas. Cilveeces meerogaa tas protams ir lloti neekanomiski, jo vissa taa brunnossanas pateeree...nu savas 1/3 cilveeces resursu.Un to paliek tika aizvien mazaak...:(

Epifanija  ha.. nobijās gan! vai tiešām sekss būtu viena no baudām, kuru nevarētu aizstāt, kas cits? ...savs mīļais robotiņš piemēram?;)

coldlands  Neko, es rados no slinkiem, jo man mūžīgais slinkums.

AivarsN  Spēs,vai nespēs cilvēki radīt mākslīgo intelektu,ir atkarīgs no tā,ko ar to saprot. Neko principiāli jaunu šis mākslīgais saprāts protams radīt nespēs,jo tam nepieciešams Dieva interneta pieslēgums. Atslēgas vārdiņš ir ,,radīt". Tikai intelektuālai,dvēseliskai būtnei ir iespējams saistīties ar augstāko saprātu,jeb kā tik to nesauc un radīt nekur neredzētus mākslas šedevrus un izgudrot principiāli jaunas ierīces,kurām nekur pasaulē nav nekā pat līdzīga. Mašīna,lai cik gudra,ir ierobežota ar informāciju,kuru tai iedevis tikai cilvēks. Bet,vai mazums aprobežotu ļautiņu,kuri arī tik vien spēj,kā darboties vispār pieņemtās informācijas ietvaros,bet ne nieka nespēj izdomāt paši. Un šo aprobežotību ļoti veicina modernā izglītības sistēma,sagatavojot nākamos vergus,nevis garīgās būtnes,kuras pašas spējīgas rast atbildes uz sevi interesējošiem jautājumiem un tādējādi var atklāt lielo paverdzināšanas plānu,kuru par katru cenu cenšas realizēt lielie leļļu meistari.

andrisz  Nu it kā zinu kaut ko par šo visu, tehniskā ziņā droši vien vairāk par Bostromu, kas ir filosofs un nav praktiski tajā visā iekšā. Problēmas ar MĪ tiek apzinātas un risinātas un viens no ceļiem ir formalizēt ētiku (un katram gadījumam arī estētiku) un to visu ieaust mākslīgajā intelektā. Problēma visā šajā ir pavisam ne-tehniska - vai sabiedrība var vienoties par to, kādas ētiskās vērtības MĪ atbalstīs? Vai tā būs alkatība un morāles normu pārkāpšana (kā to bieži redzam arī uzņēmēju rīcība), vai arī MĪ tiks veidots altruistisks? Ja mēs kā sabiedrība, kā cilvēki nespējam būt solidāri un nodarām viens otram pāri (joprojām pasaulē ir vairāk kā 850.000.000 bada vajātu cilvēku un joprojām pasaulē bada nāvē ik gadu mirst vairāk cilvēku nekā tika iznīcinātai ebreji holokaustām un ukraiņi golodomorā kopā ņemot), tad ir ļoti, ļoti liels risks, ka MĪ īpašnieki ne-solidaritāti iebūvēs iekšā arī MIntelektā. Sevišķi nesolidāra ir Latvijā, nevienlīdzība ir postošana un kavē cilvēkus izrauties. Kas mums liedz sakārtot savu dzīvi kā cilvēkiem? Ja mums pietrūkst šī solidārās vērtības šeit un tagad, tad, visticamāk, ka arī MĪntelektam mēs tās nevarēsim nodot.

Mans darbībs ceļš ir darīt visu, lai MĪ būtu solidārs un labvēlīgs. Tam ir nepieciešama ētika, apziņa. Jau tagad pastāv tāda zinātnes nozare kā datorteoloģija, kuras vieni no sasniegumiem ir dažadu Dieva eksistences mašīnpārbaudīti pierādījumu. Tālākā datorteoloģijas attīstība varētu būt ētisko normu atvedināsana un tad atliktu tikai šīs normas ielikt MIntelektā. Bet viss jau ir atkarīgs no mums pašiem - vai ieliksim solidaritāti, vai arī laissez-fair zvēra kapitālismu.

Ļoti, ļoti svarīgi ir apzināties, ka šajā brīdī mēs visu kontrolējam un no mūsu lēmumiem (kaut vai to, kāda būs nākamā Saeima - solidāra vai laissez-faire, kās būs nākamais Eiropas parlaments) tas viss ir atkarīgs. Neviena individuālām kapitālistam nav tiesības kaut ko darīt bez demokrātijas ziņas. Bet demok

andrisz  Ahā, un skeptiķiem, kas netic universāla MI eksistencei... Nu varu teikt, ka pasaulē ir zinātnieki, absolūtā elite (nevis tādi kā Buiķis, Šipovs un Akimovs), kuru mērķis ir tieši sasniegt un pārsniegt cilvēka intelektu. Attēlu atpazīšanas jomā (piem., attēlu diagnostika medicīnā) datori jau tagad ir pārsnieguši cilvēka spēju robežas. Bet šim intelektam ir jākļūst aizvien universālākam. Tīri matemātiski jau tagad ir radīta universāla problēmu risināšanas mašīna, kas pati mācās un uzlabojas. Tikai problēma ir tā, ka attīstības laiks ir ārkārtīgi lēns. Tieši tāpēc ir jāmeklē heiristiski ceļi, kā to paātrināt, jānolaižas no teorijas pie dažādiem shortcut.

LaskovijMerzavec  Par spēju radīt... nepiekritīšu. Jau šobrīd facebook atslēdza savus sarunu botus, jo tie radīja un sāka sazināties cilvēkiem nesaprotamā valodā. Tātad jau šobrīd tie spēja "radīt". Nav svarīgi vai tiek radīti "šedervi" vai jauna valoda.

Ir pavisam cita lieta, ka enerģijas patēriņš. Protams, datori spēj labāk izdarīt atsevišķus darbus nekā cilvēks, bet tai pašā laikā tie patērē nesalīdzināmi vairāk enerģijas. Tā rupji runājot, bez 220V pakaļā, tie neko nevar.

Neatkarīgi no tā, vai cilvēkus radīja Dievs, citplanētieši, evolūcija - viens fakts, ir neapstrīdams, ka cilvēki ir pielāgoti dzīvei uz zemes ar ļoti universālu bioloģisko uzbūvi.

Protams interesanti būs paskatīties, kā tas attīstās, kautvai no teoloģiskā aspekta. Ir vai nav vajadzīga "dievišķā" dzirksts. Vai tā iemiesojas citā ietvarā un kas notiek pēc tam, kad 220 izņem no pēcpuses.

gurkjits  Ko Jums gaidīt! Šeit jau sen tas viss notiekās.
Kur Jūs dzīvojāt:!

andrisz  Nezinu gan, par ko man tie mīnusiņi tiek likti. Zinot, kā tiek veidoti MI aģenti, varu apliecināt, ka vienmēr pastāv iespēja meta līmenī aģentam ielikt noteiktas uzvedības maksimas. Tikai sabiedrībai ir jāizvēlas, kādas tās būs!

Lele  Andrisz...Bostromam ir bakalaurs fizikaa..

piparbecinja  Lielie tūdi vēl priekšā

fargo  man liekas, nevis imaginārs mākslīgais intelekts vai globālās sasilšanas mīts ir jebkādi draudi, bet drauds joprojām ir cilvēka daba, kas nav mainījusies nemaz. un bīstamākā tās izpausme ir varaskāre.
un vara nozīmē kontroli. un pēdējā cilvēces etapā ir nu jau izveidojušies vai citās jomās vēl veidojas spēki, kuriem pieder vēl nekad nebijusi vara. google un citas IT kompānijas. to rokās ir koncentrēta vēl nebijusi vara pār visu informāciju. daudz pārāka pār jebkuru valsts varas spējām. un tad, kad kādai cilvēku grupai ir šādas pakapes vara, nav jāgaida ilgi, lai to arī sagribētos izmantot. un gūgles gadījumā tas jau notiek. globāla cenzūra. sākas proces, kad kāds, kam pieder vara, to arī spēj un grib izmantot. neviena neievēlēti, neviena nedeleģēti cilvēki, mikroskopiski maza cilvēku daļa, kurai ir vēl nekad nebijusi vara, sāk izrādīt vēlmi pēc politiskās varas, kuru patiesībā var viegli panākt, pateicoties svirām, kuras ir tās rīcībā.

cita globālas varas monopolizācijas tendence veidojas materiālo resursu ieguves un apgades jomā. mums ir saujiņa cilvēku, neviena neievēlētu, kuriem ir iedota vara pār pasaules resursu sadali. caur cīņu ar globālo sasilšanu, caur šo aizsegu ir izveidots mehānisms ar kura palīzību kontrolēt visas planētas resursus - to ieguvi, to cenu, to sadali.

tātad, mums ir no cilvēkiem, no vēlētājiem totāli neatkarīga vara, kura kontrolē informacijas apriti un mums ir globāla vara, kura kontrolē resursus? kāds ir nākamais, dabiskais gājiens no kāda, kam pieder a.informācija; b.resursi? tikai politiskā vara. arī globāla. un tās struktūra arī jau ir izveidota. tas viss jau ir gatavs.

un tas ir bieds par kuru uztraukties. reāls. vienmēr sevi pierādījušas briesmas. vara. koncentrēta, absolūta vara. un es nebaidos, ka aifoni(AI) iegūs kontroli pār pasauli, bet kāds, kam šie aifoni(AI) pieder un kāds, kurš tos kontrolē, tas gan šo iespēju izmantos ar gandrīz drošu varbūtību.

Vanesa15  Šī tēma biedē. Atcerieties par ko sapņoja un fantazēja kaut vai Žils Verns? Par gaisa baloniem un zemūdenēm. Un kas notika pēc gadiem? Viss piepildījās.
Un tagad par ko fantrazējam? Par kosmosa briesmoņiem, mākslīgo intelektu, transformeriem...
Tiešām arī tas ar laiku piepldīsies?

AivarsN  Fargo, ļoti izsmeļošs komentārs. Iespējams,tagad ir vēl pēdējais brīdis,kad cilvēcei ir iespēja izrauties no pilnīgas kontroles un verdzības važām. Kad būsim čipoti,kā sētas kranči,tad būs jau par vēlu.

coldlands  Es ne, nebūšu nocipots. Es tāds noskrandis ar abrezu ok lielu tuteni, dzīvošu kaut kur pazeme, ķersu un ēdīšu žurkas, vai sunju konservus, saldajā plūmju kompotu, ok karošu ar MI
Vēl man draugos būs pāris tantuku, paknapi apģērbtas, mol īsi šorti, maicinieks, kuram es vadīšu politinformaciju.

Epifanija  pati labākā vara pār cilvēci, to turēt paniskās bailēs, it kā jau tā ir vēsture, bet saka, ka vēsture mēdz atkārtoties...

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Iepazīšanās internetā Vēlies iepazīties vai meklē draugus? Iepazīšanās internetā - viss par iepazīšanos internetā, atsauksmes, padomi, kā arī plašākā iepazīšanās sludinājumu datu bāze. www.iepazisanas-interneta.lv
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu