Vai Jūs ticat Maslova piramīdai, nu bet tā nopietni un personīgi

Es atkal esmu pārlasījies Futurism.com rakstus - ir tāds portāls, kas apkopo ziņas no Wired, MIT Technology Review, Science, Nature, Physical Review utt. un dažreiz ieliek arī redakcijas rakstus.

Viens no rakstiem atkal ir par universālo pamatienākumu un šoreiz rakstā ir pieminēta Maslova pirmīda. Parasti UPI pretinieki saka, ka bezonasacījumu ienākumi cilvēku padarot par dārzeni, viņš neko nedara, tikai guļ, skatās TV un ēd čipsus un dzer alu. Pat uz sporta zāli vairs neiet un nepiedalās vietājā korīt un arī uz Dziesmusvētkiem negrib braukt.

Bet kā tas ir īstenībā. Nopietni psihologi taču tic Maslova piramīdai - proti, kad pamatvajadzības ir apmierinātas, tad cilvēks tiecas augt. Man paziņas parasti citē piemērus, kur cilvēki uz pabalstiem patiešam ir kļuvuši par dārzeņiem. Bet es tad iebilstu - pirmkārt pabalsti ir īslaicīgi, tie nerada drošību un drošība ir Maslova pirmamīdas pats pamats. Otrkārt - LV pabalsti ir mazi, ar tiem nav iespējama sociāla un kultūras dzīves, attīstība, izraušanās no bedres.

Vairākas labdarības organizācijas Āfrikā ir realizējušas UPI projektus un secinājumi pašlaik ir: Namībijas reģionā pašnodarbinātība auga par 300%, Libērijā 1/3 daļa saņēmušo sāka savu biznesu, Indijā UPĪ saņemšana bija faktors, kā ietekmē 3 vairāk cilvēku sāka savu biznesu, bet 2 vairāk cilvēku sāka strādā ilgāk (laikam atrada interesantāku darbu), Kenijīā 90% saņēmušo nopirka lopus savām saimniecībām. Eksperimenti notiek Kanādā, Somijā - dažos reģionos.

Ko Jums nozīmē Maslova piramīda, vai ticat tam, ka drošība, pamatvajadzību apmierināšana Jums atvērtu jaunas čakras, lai socializētos, meklētu radošu piepildījumu, augtu garīgi, dotu atpakaļ sabiedrībai brīvprātīgā darbā vai tml.? Vai Jūs ticat šim psiholoģijas pasaciņām?

Bonny  jadore:

Pārāk daudz "trokšņa" un nevietā.
Labi atceros ekonomiskās krīzes laiku. Skatījos, kādi protesta mītiņi notika Spānijā un salīdzināju ar Latviju, kurā, atšķirībā no Spānijas, sešus (6) mēn. ir salīdzinoši dārgā apkures sezona, arī vitaminizēto pārtiku izaudzēt Latvijas ģeogrāfiskajos platuma grādos ir grūtāk. Mums, atšķirībā no Spānijas, ļoti garas ziemas, arī apģērbs un apavi jāiegādājas vairāk un vispār - Latvijā dzīve ir grūtāka tiešā saistībā ar ģeogrāfisko atrašanās vietu (mēs esam vairāk ziemeļņieki), bet, kāpēc par šiem faktiem nerunā tās amatpersonas, kurām ES jāpārstāv (un jāaizstāv) Lavijas pamatiedzīvotāji???

nafig spešal... ;)

jadore  Bonny
latvietis pieliecās, vairāk spiež - vairāk pieliecās. Nu iepējams ka spāņiem nav 3A un co. Citās valstīs par noziegumiem tiesā, es arī nesaprotu kapēc ne LV.

M_ela  arī psiholoģija ir relatīva
maslova teorija attiecas uz indivīdu, jūs "aizspērāties" sabiedrības līmenī
katra indīvīda "maslovs" strādā viņa saprašanas līmenī
un
psihologi kritizē maslova teoriju
bet, pozitīvā attīstība notiek tur, kur ir labvēlīga vide :)

AivarsN  Problēmas ir ar nodokļu iekasēšanas kārtību un izmantošanu. Tie nonāk pavisam ne tur kur vajadzētu. Tāpēc nevar attīstīties ekonomika, darba spējīgie aizbrauc un drīz nebūs kas tos nodokļus maksā. Tie pašnodarbinātie,kuri tagad strādā kā vergi,lai nopelnītu dienišķo iztiku, varētu savam darbam pieiet radošāk,uzlabot ražojumu kvalitāti, iegādāties jaunu,labāku darba aprīkojumu. Bet tie,kuri tagad nestrādā, varbūt tik daudz nezags. Universālais pamatienākums varētu kaut nedaudz samazināt milzīgo sociālo nevienlīdzību,jo tie,kuriem teikšana par naudas sadali, drīzāk vēl paaugstinās sev algas,nekā kaut ko darīs nabadzības izskaušanā.

Bonny  jadore:

Iteiktu Tev noskatīties filmu "Gadsimta likme", kas balstīta uz dok. materialiem un tikai pēc tam sākt runāt par noziegumiem.
Ar to gribēju teikt, ka pasaulē protesta akcijas pēc definīcijas tiek tvertas saistībā ar cilveku pašcieņu, ko nevar teikt par Latviju..., tikai nevaru saprast, kādiem spēkiem tas izdevīgi, ka savējais savējo (domāts par tautiešiem) knābā nost...
Žīds žīdu aizstāvēs, čigāns čiganu aizstāvēs, bet latvietis latvieti noraks un labsajūtā pēc tam vēl paberzēs plaukstiņas. Nu ir tak tā... diemžēl

Liete  20:58, tad izmanto savus latvieša norakšanas talantus attiecībā pret krāpniekiem. Ir taču iestādes, kas uzklausīs.

Bonny  Lite:

Nemāci mani, kas man ir vai nav jādara. Ne jau manu dzīvi esi dzīvojusi, ne mani mācīsi!
Savas, Liete, prasmes pietaupi sev pati! Tev, Liete, varētu labi sanāk!


Kas attiecas uz mani, vnk... līdz ar LV otrās neatkarības atgūšanu, kļuvu par vientuļo māmiņu. Neesmu sūdzējusies, ja tāds bija jautājums. Alimentus nesaņēmu, da i uzspļautu uz ko tādu.
Kam man ubagu dāvanas no spermas donora. Tas lai paliek tādām, kā Liete.
Paldies, izdzīvoju tos juku laikus, kuros nebija nekā - ne soc. sistēma, ne juridiskā padomdošana, ne iespēja izbraut darbā ārpus LV, pat psihoterapeiti nebija.
Vecākā paaudze, ļaudis, kas strādāja rūpniecībā un fabrikās, bija zaudējuši savas darba vietas, līdz ar to bērna audzināšanā kādu īpašu atbalstu vecvecāki arī nevarēja sniegt, jo pašiem nebija nekā prātīga no kā iztikt. Sarežģīti bija laiki..., bet nekas, tie man daudz ko iemācīja.
Tā, ka... Liete, nemāci mani, kas man jādara!!!
Pati daudz vēroju, salīdzināju, analizēju, pati daudz lasīju, tai skaitā psiholoģiju u.c.
Savu domu balstu uz K. G. Jungu atziņu, kuras aizvien nav zaudējušas savu aktualitāti arī šajslaikos.
Te būs kāds citāts, kas saskan ar pašas vērojumiem un uzskatiem (ceru, krievu val. šī vietne pieņems):

Человеку со всей определённость&#
1102; необходимы общие убеждения и идеи, которые придают смысл его жизни и помогают ему от&#

AivarsN  Tieši tāpēc jau mums mēģina iebarot daudz un dažādas idejas,lai ļautiņi ar tām aizrautos,savā starpā cīnītos un nepamanītu kas un kā vada šo modernās verdzības sistēmu,kurai pamatus lika senās Ēģiptes priesteri,bet tie nabaga jūdi 40 gadu laikā tuksnesī tika sagatavoti par izciliem aģentiem varas pārņemšanai visā pasaulē. Viņi ir paklausīgi kā bioroboti un pēc saimnieku pavēlēm jeb kurā valstī uzrīkos revolūciju un radīs haosu,lai šo valsti varētu viegli izlaupīt un pakļaut. Pazīstams scenārijs,vai ne?

marmorakaraliene  Oho vīrieša pamatvajadzība - kotlete. Ja tās nav, izaugsmes nekādas.

Liete  tu, kurš sevi dēvē par Bonny, esi neadekvāts! es jūtos tā, it kā pēc netīša uzminiena uz tavas kājas tu vēl ilgi raustītos elektriskā krēsla cienīgās konvulsijās((

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Iepazīšanās internetā Vēlies iepazīties vai meklē draugus? Iepazīšanās internetā - viss par iepazīšanos internetā, atsauksmes, padomi, kā arī plašākā iepazīšanās sludinājumu datu bāze. www.iepazisanas-interneta.lv
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu