Vai Jūs ticat Maslova piramīdai, nu bet tā nopietni un personīgi

Es atkal esmu pārlasījies Futurism.com rakstus - ir tāds portāls, kas apkopo ziņas no Wired, MIT Technology Review, Science, Nature, Physical Review utt. un dažreiz ieliek arī redakcijas rakstus.

Viens no rakstiem atkal ir par universālo pamatienākumu un šoreiz rakstā ir pieminēta Maslova pirmīda. Parasti UPI pretinieki saka, ka bezonasacījumu ienākumi cilvēku padarot par dārzeni, viņš neko nedara, tikai guļ, skatās TV un ēd čipsus un dzer alu. Pat uz sporta zāli vairs neiet un nepiedalās vietājā korīt un arī uz Dziesmusvētkiem negrib braukt.

Bet kā tas ir īstenībā. Nopietni psihologi taču tic Maslova piramīdai - proti, kad pamatvajadzības ir apmierinātas, tad cilvēks tiecas augt. Man paziņas parasti citē piemērus, kur cilvēki uz pabalstiem patiešam ir kļuvuši par dārzeņiem. Bet es tad iebilstu - pirmkārt pabalsti ir īslaicīgi, tie nerada drošību un drošība ir Maslova pirmamīdas pats pamats. Otrkārt - LV pabalsti ir mazi, ar tiem nav iespējama sociāla un kultūras dzīves, attīstība, izraušanās no bedres.

Vairākas labdarības organizācijas Āfrikā ir realizējušas UPI projektus un secinājumi pašlaik ir: Namībijas reģionā pašnodarbinātība auga par 300%, Libērijā 1/3 daļa saņēmušo sāka savu biznesu, Indijā UPĪ saņemšana bija faktors, kā ietekmē 3 vairāk cilvēku sāka savu biznesu, bet 2 vairāk cilvēku sāka strādā ilgāk (laikam atrada interesantāku darbu), Kenijīā 90% saņēmušo nopirka lopus savām saimniecībām. Eksperimenti notiek Kanādā, Somijā - dažos reģionos.

Ko Jums nozīmē Maslova piramīda, vai ticat tam, ka drošība, pamatvajadzību apmierināšana Jums atvērtu jaunas čakras, lai socializētos, meklētu radošu piepildījumu, augtu garīgi, dotu atpakaļ sabiedrībai brīvprātīgā darbā vai tml.? Vai Jūs ticat šim psiholoģijas pasaciņām?

RRAGANA  Jā. Pēc sevis zinu, ka Maslova piramīda strādā.
Skatoties, kas notiek kopumā valstī, rodas iespaids, ka kādi spēki cenšas par varītēm pazemināt kopējo IQ līmeni. Tas sākas jau ar pirmklasnieku masveida "mākslīgo" pataisīšanu par "īpaši grūtajiem" bērniem ar speciālo mācību programmu, no kuras tālāk ķēdītē aiziet zīmogs./nav runa par pa tiešām bērniem, kuriem vajadzīga speciālā apmācība/

Skaidrita  andrisz

Par tehniskiem palīglīdzekļiem sen ir zināms un tiek izmantots ikdienā.
Robots nespēj pārsiet brūces pēc operācijas, kaut gan sen jau robotu tehnoloģijas izmanto operāciju laikā.
Tev taisnība, katram sava dzīves gudrība.

Bonny  Muļķibas ir visa tā pārmērība ar tehnoloģijām. Cilvēki mūsdienās biežāk slimo ar depresijām un citām kaitēm, kas nebija tik izplatītas citos laikos (kaut vai tajos pašos pad. laikos).
Cilvēks ir daļa no dabas un tam vienmēr būs nepieciešamība pēc dzīvas, reālas saskarsmes ar līdzcilvēkiem un dabu.
Neveiksmīgi mēģinājumi ir kaut vai ar tiem pašiem mākslīgi sintezētajiem vitamīniem, kas NEKAD nevarēs aizvietot pilnvērtīgu, reāliem vitamīniem bagātu uzturu.
Firsējot ar mākslīgi sinezētiem vitamīniem var izjaukt visu bioķīmiju, kas dabiski noris ikvienā dzīvā organismā.
Pat dzīvnieki kļūst apātiski, ja tos izolē no realitātes.

Visums ir gudrāks par cilvēkiem - ja cilvēce taisīs pāri dabai (vienalga kādā veidā kaitēs), tad daba cilvēci vnk iznīcinās, kas arī vēsturē esot jau piedzīvots....... Un dabai cilvēku rasi iznīcīnāt ir tīrais sīkums - tā vnk var atņemt cilvēcei spēju vairoties... pat postosās zemestrīces vai visādus cunami nevajadzēs... Daba cilvēci iznīcināt spējīga pat ļoti humāni.

av2  nee.

dzelzitis1  ...nu ir tāds kontingents,kas gadiem ganās ap veikalu stūriem,šaubos,vai Maslova piramīda šajā gadījumā varētu darboties :)...

Drole  "Any program of voluntary government financing is the last, not the first, step on the road to a free society - the last, not the first, reform to advocate. ... It would work only when the basic principles and institutions of a free society have been established. It would not work today." (C) Ayn Rand

http://reason.com/archives/2017/06/03/the-indestructible-idea-of-the#comment

jadore  Pamatvajadzības jāapmierina, bet ne ar pabalstiem - ar darbu, jābūt iespējai strādāt. Cilvēks visradošākais ir , kad pietiek, bet nav par daudz. Pabalsti degradē, ir taču vesels lērums cilvēk, kuri pat netaisās strādāt, bet pārtikt no pabalstiem.

Piparkuka  Es ietu brīvprātīgā darbā, ja būtu stabili ienākumi, aizmugure, tā teikt!
Jo citādi- jā, kad ir pabalsti, tad var iesēdēties, neko pārāk nedarīt, skatīties tv, ēst... Atpūsties, vārdu sakot!:)

adamsone  Nezinu vai ticu, vai neticu. Bet vispārzināms, ka pārticības, miera un drošības apstākļos notiek attīstība, kara, posta un sabrukuma apstākļos nenotiek. Sliņķi vienmēr atadīs iespēju slinkot. Ir cilvēki, kas pašrealizējas ar ļoti pieticīgiem resursiem, tak ne badā/aukstumā/nāves draudos.
Tāda ļoti vispārīga patiesība tur laikam ir.

AivarsN  Tīrs gaiss, ūdens,dabīga pārtika,mājokļi no dabīgiem materiāliem,saskarsme ar dabu. Lūk tas ir pamats labai veselībai,noskaņojumam. Tikai tās modernās tehnoloģijas visu arvien vairāk sačakarē. Lauku viensētās cilvēki ir neatkarīgi,pašnodrošināti,pasargāti no tehnoloģiju kļūmēm. Tāpēc viņus pastāvošā vara visiem līdzekļiem cenšas no turienes izdzīt uz pilsētām,lai padarītu par sistēmas vergiem. Vecajās ES valstīs tas jau ir noticis, neviens neko pats sev neaudzē,bet visu pērk veikalā. Ja Latvijā tagad ieviestu tādus garantētos ienākumus,tie palikušie laucinieki dzīvotu cepures kuldami un uz ārzemēm vairs nebrauktu iztiku pelnīt. Arī tie,kuri tagad iztiek no minimālās algas,vai pat mazāk,vairs nebaidīsies par rītdienu un aizbraucēju lavīna tiktu apturēta. Kas zina, varbūt kāda daļa pat atgrieztos. To sistēma noteikti nepieļaus,tā ka,par UPI projekta ieviešanu Latvijā, variet aizmirst uz ilgu laiku.

bagi  Ja piramīdas pakāje ir kaste alus, tad ticu. Ja nav, tad nekam vairs neticu, arī Maslovam.

AivarsN  Tā piramīda darbojas sistēmas vergiem. Brīviem cilvēkiem 4.pakāpiens nemaz neinteresē,bet pirmie trīs ir praktiski nedalāmi.

fargo  šo pašu dienu, 60 miljoni cilvēku asv saņem pārtikas talonus, viņiem ir citu nodokļu maksātāju apmaksāta dzīvesvieta, viņu pirmās nepieciešamības vajadzību sarakstā, kurus atkal jau - apmaksā citi līdzpilsoņi ir internets, telefons, tv.
asv ir pilsētu rajoni, kuros veselas paaudzes ģimeņu neviens nekad nav strādājis nekādu derīgu darbu. no vecvecākiem līdz mazbērniem.

VIŅI JAU SAŅEM MINIMĀLO IENĀKUMU katru mēnesi desmitiem gadu!

UN? tas ir kaut jeb kādā veidā stimulējis šos cilvēkus uz piemēram uzņēmējdarbību? šī piebarošana ir šos 60 miljonus cilvēkus stimulējusi sakārtot savas dzīves, izglītoties? jo viņu rīcība ir bijušas visas dzīves. ja kaut kā netrūkts, tad tas ir brīvais laiks. un? kas ir noticis? šo cilvēku skaits tikai pieaug un pieaug ļoti strauji. kā epidēmija. kāpēc kaut ko jādara, ja var nedarīt un dzīvot pietiekami ērti? ja var dzīvt ar svaru 150 kg, skatīties mājās tv, katru mīļu dienu ēst vistu stilbus ar ceptiem kartupeļiem un ledusskapī ir pilns ar gāzētajiem dzērieniem? un ja nepietiek marihuānai no tieša naudas pabalsta, ķīniešu veikalnieki vienmēr ir gatavi iemainīt pārtikas talonus pret naudu, atprečot, tā sacīt ar izdevīgumu?

ja pasaules varenie lolo šo ideju, tad tur ir iemesls un tas nav plebeju labklājība.

un te tika rakstīts, ka resursu trūkuma vairs nav? kas tās vispār tagad ir par muļķībām? resursi nav bezgalīgi, ne tagad, ne agrāk. pilnīgi viss un jebkas maksā. un tā nav robotu bezmaksas produkcija. vajag labi padomāt, pameklēt atbildes, kāpēc pasaules varenie ir tik pozitīvi un naski noskaņoti uz ļoti lielu resursu pārdali. tie nebūs VIŅU resursi, kurus ir ar vieglu roku plānots novadīt "maizē un atrakcijās" par brīvu. tie būs vidusslāņa, strādājošo resursi, kurus ir vēlme izmantot. bet kāpēc? tagad megaultrabagātajai pasaules procenta tūkstošdaļai ir pēkšas altruisma lēkmes piemetušās? tādi jautājumi galvā neienāk?

jadore  AivarsN, varbūt vēlies piemest ko no saviem ienākumiem, lai citiem varētu pabalstos vairāk izmaksāt?

Bonny  to jadore:

nebija smieklīgi... Katru dienu Rietumu sab. pārtikas lielveikalu tīkli ik dienu konkrēti iznīcina tonnām dažādus pārtikas produktus, ar domu, lai tikai nebūtu jānolaiž cena.
p.s. domāt plašāk nav kaitīgi veselībai...

AivarsN  Jadore. Es neesmu skops un iespēju robežās padalos ar tiem,kam tas tiešām nepieciešams,bet tikai bez starpniekiem.

Dr_koshka  Jāteic gan, ka tīri ğenētiski ne katrs var būt uzņēmējs. Pie tam, pie mums Latvijā lielu daļu šo cilvēku vienkārši fiziski iznīcīnāja. Līdz ar to šajā ziņā mums ir zems sagaidāmās pašnodarbinātības pieaugums vien tāpēc, ka tiks garantēts kāds noteikts ienākumu līmenis.

Savukārt ja runājam par jauniešiem, kas nabadzības apstākļos iegādājas dārgus telefonus utt., zināmā mērā, protams, var piekrist, ka tas ir statusa jautājums. Taču ne tikai. Bērni patiesi uztver kā lielu problēmu, ja vecāki viņiem par sodu bloķē pieeju Internetam. Viņiem virtuālā dzīve ir ļoti būtiska. Spēles vispār ir atsevišķs jautājums. Spēlē ir iespējams mainīt ķermeni, ir iespējamas vairākas dzīvības utt. Spēlētājs ir pārcilvēks. Reālajā dzīvē tāds jaunietis bieži vien nevar adaptēties. Viņš neprot komunicēt, sadarboties utt. Līdz ar to viņš realitātē nejūtas drošībā.

jadore  AivarsN,atvainojos, mans komentārs nebija korekts.

Visi mēs palīdzam kādam. Bet runa par to, lai maksātu pabalstus jāmaksā nodokļi, kuri arvien paliek lielāki. Nav pareizi uzturēt dīkdieņus, par nodokļu maksātāju naudu, kuri nestrādā un netaisās to darīt.

Bonny
Jā, vajag gan domāt plašāk... viss ir saistīts ... pārtikas lielveikali izmet, tie ir privāti, (tagad jau sāk aizliegt izmest, arī smaržas, kuras pērkam par 50-300 euro pašizmaksa ir ap 1-3 euro un kas no tā, kā Tu vari to ietekmēt?), nodokļus iekasē valsts, kuras sistēma saistīta/ietekmēta no milžiem,pluss vēl ierēdņi arī kādam jauztur... vai tā jau nav pārlieku uzkrāmēts nodokļu maksātājiem?

Torpedo  Es vēl no sevis pieliktu pie Maslova 1. līmeņa cilvēka pamatvajadzībām vajadzību slinkot. Un tādā griezumā tas UPI būtu pašā laikā. Principā visiem tiktu piešķirtas invaliditātes pensijas. Un tas būtu pareizi, jo, ja jau cilvēks nevēlas strādāt un ir vienmēr noguris, tad kkas īsti kārtībā ar viņa mentālo vai fizisko veselību nav. Un kamēr zinātne vēl nav tik tālu attīstījusies un cilvēce nespēj viņu izārstēt, tikmēr sliņķim vai tam pielīdzinātām personām ir maksājamas invaliditātes pensijas!

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Iepazīšanās internetā Vēlies iepazīties vai meklē draugus? Iepazīšanās internetā - viss par iepazīšanos internetā, atsauksmes, padomi, kā arī plašākā iepazīšanās sludinājumu datu bāze. www.iepazisanas-interneta.lv
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu