tu, nevis Tu

Priekš kā tā maneriska uzrunas forma "Tu" sarakstē ? Biznesā, politikā utt ir oficiozs "Jūs", bet ko nozīmē "Tu" "tu" vietā musu, ikdienišķa dzīvē ? Īpašo cieņu ? Bet man rakstīja riebjibas ar Tu uzrunu, un otrādi. Beigsīm lūdzu akstīties!

rokons  Vispirms par tēmā lietoto - Oficiozs

Tāds, kas pauž valdības viedokli, nebūdams formāli ar to saistīts.......:)

Otrkārt - uzrunu "Jūs "lieto oficiālā sarakstē. Ikdienā "jūs" nozīmē daudzskaitli, resp personu grupu.

Sarakstē, kas ir privāta, rakstot Tu, jūtama vācu valodas ietekme - Du, bet jāatceras, ka vācu valodā visas uzrunas( un ne tikai) raksta ar lielo burtu.
Loģiskāk būtu, ja veidojas distancēta sarakste - Jūs, bet ja tuva intimitātei - tu.
Lielais burts uzrunā psiholoģiski distancē, attālina

Ssalote  Ja pareizi saskaitīju, tēmas pieteikumā 7 gramatiskas kļūdas. Šādā situācijā skaidrot valodas nianses droši vien ir pilnīgi bezjēdzīgi...

fargo  līdz ar interneta pieejamību ir arī izplatījies familiārisms. es joprojām kādu reizi jūtos kaut kā... divejādi, uzrunājot svešu cilvēku uz "tu". nepatīk man tā tutināšanās tur, kur tai nebija vietas agrāk. "tu" ir priekš saviem cilvēkiem. godināmā forma visiem citiem, neatkarīgi no viņu statusa, vai tā būtu medmāsa vai pilsētas mērs.

nepatīk, neizmanto. ja vari. man nepatīk lielie burti teikuma sākumā. bet formālā komunikācijā es tos, protams, izmantoju. un izmantošu. neaicini citus "ākstīties", sāc ar sevi, pamēgini nelietot godājamās formas. redzēs ka ies. tās nav muļķības, sociālā etiķete ļauj izvairīties no daudziem konfliktiem un veido uzvedības karkasu. to, protams, var sadauzīt lupatu lēveros, kā tradiconālo vērtību sistēmu un citas tūkstošgos sevi apliecinājušas parādības. lielākā problēma ir tā, ka to vietā piedāvātais rada nejēdzības, bet lielās lietās, kā kultūrā pat katastrofālas sekas.

WYWH  rakstu ar mazo. arī teikumus nesāku ar lielo. tāds nu neizglītots tips
ja un kur vajag, tad varu arī ar pareiziem burtiem un plus mīnus pieturzīmēm
katrā ziņā Tu vai tu šai vidē, manuprāt, ir pilnīgi nebūtiski
bet kāds brīdinājums varēju iedegties, ja kur rakstītājā parādās no sērijas tolete, nevaig utml

riebekle  Lielākoties vēstulēs lietoju uzrunu Tu. Izņēmums ir, ja kaut kādu iemeslu dēļ tas cilvēks cieņu manās acīs ir zaudējis, tad rakstu "tu", nu vēl arī tad, ja otrs man uzstājīgi raksta "tu", tad to uzskatu par atļauju pāriet neformālākā un tuvākā stilā. Diskusijās un čatos pārsvarā lietoju "tu", izņēmums, kad lietoju "Tu" ir tad, ja uzrunāju kādu, kurš ir kaut kādu iemeslu dēļ iemantojis manu īpašu cieņu.
Manuprāt, "Tu"un "tu" ir lielisks veids, kā parādīt attieksmi pret kādu. :)

veejpuuta  Jā jā ,un lai būtu vēl tuvāka sajūta,uzrunājot otru ,arī vārdu rakstiet ar mazo burtu!

Anita73  Man skolas laikā "Tu", vēršoties pie konkrēta cilvēka, rakstīt ar lielo burtu iedzina tik ļoti, ka tas notiek automātiski. Neredzu, kas tajā var būt tik traucējošs.

riebekle  Jurijs1962Augums163, manā izpratnē valoda ir dzīva, tāpēc to arī lietoju pēc savām izjūtām un vēlmēm. protams, lietišķā sarakstē es izmantoju pieklājības formas un visus uz poda pasūtu skaissti, inteliģenti, pieklājīgi un ar visiem valodas likumiem, tomēr neformālākā gaisotnē atļaujos sev mazu prieku interpretēt valodas likumus mazliet pa savam. :) Tā dzīvot kļūst interesantīgāk. :D

zenta18  Ja kas, Eiropā neJūso, uzreiz ir uz Tu, tas tomēr neskan tik auksti un oficiāli...

Stika  >20.04 Jurij, bet parādi lūdzu to gramatikas likumu, kurā būtu aizliegts pasūtīt dirst, lietojot "Tu" !? 😄

Drole  >>> zenta118


Eiropā ? NeJūso? Kur?

Tessa  esmu WYWH partija un nemaz nepardziivoju, un vispar, nevienu dienu neesmu maciijusies latviešu skola, bet, kad vajag uzrakstiit lietiškju vestuli, var griezties, pakonsulteshu un parbaudiishu gala variantu.

estepat  Lai visiem:(ar paša personības dalīšanos, vai citos šīs mentālās dalīšanās, dubultošanās, trīskāršošanās vai daudzkāršošanās procesu pamanošajiem;) būtu skaidrs, kurš ir pelnījis uzrunu daudzskaitlī: lai ´jūs-motāji´ izlasa Jēzus-Kristus mācīto paraug-lūgsnu Visaugstākajam: Mūsu Tēvs debesīs! Svētīts lai top ! t a v s ! vārds.” (Mateja 6:9.) Jebkurš pieprasot sev dubultu, trīskāršu, vai daudzkāršu pagodinājumu, vai pagodinot Radītāju mazāk, kā jebkurus viņa radījumus- ir nolēmis sevi nelietīgai Radītāja uzrunāšanai... Ja kāds ir tik stulbs, ka viņam pēc šī elementārā piemēra vēl gribas dubultīgi vai trīskārtīgi saukties, vai saukt tā kādu citu- ir dubult-debīls vai pat trīskārtīgi..;

Drole  Nevajag iet sveshaa bazniicaa ar savu dziesmugraamatu.

Pieklaajiibas forma anglju valodaa ir ´you´; neformaalaa - "thou" vai "thee."

https://english.stackexchange.com/questions/30185/you-versus-you-as-polite-form-of-writing

neko  alasiet forumos angļu valodā, cik tur atradīsiet "You" ?
5-20% valodas jau aizņēmusi anglicismi,
---
un Tu velies ievazāt vēl vienu anglicismu - "you" (jūs) rakstīšanu ar mazo burtu?

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Iepazīšanās internetā Vēlies iepazīties vai meklē draugus? Iepazīšanās internetā - viss par iepazīšanos internetā, atsauksmes, padomi, kā arī plašākā iepazīšanās sludinājumu datu bāze. www.iepazisanas-interneta.lv
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu