tu, nevis Tu

Priekš kā tā maneriska uzrunas forma "Tu" sarakstē ? Biznesā, politikā utt ir oficiozs "Jūs", bet ko nozīmē "Tu" "tu" vietā musu, ikdienišķa dzīvē ? Īpašo cieņu ? Bet man rakstīja riebjibas ar Tu uzrunu, un otrādi. Beigsīm lūdzu akstīties!

Anita73  Jurij, jā, ja rakstīto attiecini uz konkrēto cilvēku, tad visos locījumos. Nepārspīlē ar "mēs", tā jau ir ironizēšana. Labi saproti, ka runa ir pat "Tu". Ok, ja gribi vēl precīzāk - par visām viensk.1.pers.vietniekvārda formām. Arī ironizēju...

estepat  :)- Apsūdzētais! Vai Jūs atzīstat savu vainu? Nu ko, lai mēs te atbildam! Mēs par to domāsim tikai un vienīgi advokāta klātbūtnē..)

Drole  Mateja evaņģēlijs 6:9-13 LJD


"Lūdziet Dievu tā:
Tēvs mūsu, kas esi debesīs, svētīts lai top Tavs vārds!
Lai atnāk Tava valstība!
Tavs prāts lai notiek kā debesīs, tā arī virs zemes!
Mūsu dienišķo maizi dod mums šodien!
Un piedod mums mūsu parādus, kā arī mēs piedodam saviem parādniekiem!
Un neieved mūs kārdināšanā, bet atpestī mūs no ļauna! Amen."

fargo  21:48

paldies tev, amen(lai notiek!).

Minkans22  Tā ir pieklājības forma. Rakstot vēstules "Tu" un "Jūs " raksta ar lielo burtu. ( Pamatskolas mācību viela!)

Letija  Cienīsim viens otru! Esmu par "Tu" un "Jūs"!

rokons  Koments ZENTAI 25/04 20:31

Par kādu valsti tu raksti attiecībā uz Eiropas uzrunas formu??

Nekur neesmu dzirdējis, ka mazpazīstami cilvēki lietotu Du Sie vietā...........ģermāņu valodu grupā.
Angliski runājošie ar absolūtu pārsvaru lieto you kas tulkojams kā jūs. Tikai izcili intīmās situācijās lieto thie, kas tulkojas kā tu.
Kuras valodas tad tika minētas tavā komentā

rokons  Atvainojos, drukas kļūda ------ thee, nevis thie

C_hloe  Nopietni? Tik aizraujoša tēma, ka var airunāt 3 lapas! Psiholoģiska rakstura problēma?
Nu ja- attieksme pret sevi un apkārtējiem.
Tu ar lielo burtu raksta uzrunājot konkrētu personu. Tu ar mazo burtu - vispārinātu tekstu, kur ar “tu” tiek doemāts ikviens no mums.
Principā divas fantastiskas tēmas - dzimumam nav nozīnrs, valodai, gramatikai, pieklājībai un cieņai arī nav nekàdas nozīmes. Super! Fantastika! Uzreiz kļuva vieglàk!

Bazhix  te daudzām profilos : komunicēšanas valoda arī angļu
palasiet forumos angļu valodā, cik tur atradīsiet "You" ?
5-20% valodas jau aizņēmusi anglicismi, atkarība no preikšmeta, kāpēc ne šis piemērs ? Raksti i baidies : vot aizmirsišu kaut kur uzlikt "tu" lielā burtā, cilvēks aizvainosies !
---------------------
Angļu valodā ir drusku citādāka gramatika :) Tur ar vārdu "You" (tb lielais burts) apzīmē vēršanos pie Dieva vai kāda cita augstāka spēka. Vēršoties vienam pie otra pareizi ir "you" (ar mazo burtu). Savukārt angļiem ir "I" :)
Es gan nesaprotu, kādēļ šis būtu jāpārņem arī Latvijā - tādā oficiālā līmenī? Šādās vidēs mēs tāpat rakstām kā gribam. Cits ar lielo, cits ar mazo, cits ar nepareizo burtu - gramatikai šeit ir ļoti minimāla nozīme, resp., mainīt šos likumus nav nekāda pamata :)

RRAGANA  Šim visam ir nozīme. Ikdieņas saziņā ar bērniem, piemēram. Konsekventi vienmēr rakstu bērniem īsziņās un citās komunikvietnēs ar lielo T. JO!!! Ar to es rādu piemēru savstarpējā komunikācijā, ar to es parādu cieņu, ar to es norādu, ka IR jāciena otrs, cits, pārējie! Ikdienā. Elementārajā saskarē. Mūsdienās skolās šiem Tu un tu vairs nepievērš tik lielu uzmanību, varētu teikt, vispār nepievērš uzmanību. Un tad izlien tādi no skolas sola, kuri uzskata, ka tas vecais, 60 gadīgais ir vienādīgs ar mani, 19 gadīgo. Nav elementārās cieñas izpausmes.
Šis lielais burts T ikdienā ir maza pile cieņpilnas personības izaugsmē. Un ņemot vērā, cik pašlaik vispār ir grūti izaudzināt godprātīgu cilvēku... Neaizmirsīsim, ka katru mūsu publisko ierakstu (jebkur!) kādā mirklī var izlasīt jaunā, nenobriedusī paaudze. Un katrs teikums, ko viņi izlasa, veido attieksmi, KĀ ir jādara un KĀ ir jādzīvo.

Momo  Rakstu no telefona, kur automātiski parādās lielie burti uzrunai, vietvārdiem un teikuma sākumā. Esmu rakstījusi no datora un tad pat teikuma sākumā nelietoju lieli burtu, ja tā ir čatošana. Oficiālajās vēstulēs gramatika obligāta. Netaisu problēmu, kur tās nav rakstot pareizi un arī bez lielā burta. Vairāk kaitina vārdu nezināšanas pareizrakstības kļūdas un komatu nelietošana, greiza izpratne par tiem.

Epifanija  visi skolā gājuši, ne? dziļā izbrīnā.. ja gribēsi piekasīties, vienmēr atradīsi - kur! smadzenes vispirms uztver pašu galveno - tekstu.. ir lasīts teksts, pilns ar kļūdām un elementāri var izlasīt, pēc tam brīnies, kā smadzenes pārlaiž pāri gramatiski nepareizam un uztver informāciju pareizā formulējumā, šķiet īpašās smadzenes ir tikai skolotājiem, kuri vienmēr bakstīs ar pirkstu - un diena nepaies, un slimības piemetīsies, ja nebūs kam pakratīt ar pirkstu, šķiet tas jau ir tas skolotāja aicinājums, ne bērni... personīgi es, kā gribu, tā rakstu, man pašai ir sava gramatika!:P

Kurts69  Man tas ir pašcieņas jautājums. Kā otrs cilvēks to redz man pie vienas vietas. Pieklājība un korekta attieksme ir būtiska man pašam.

RRAGANA  Katrs "es" kopā veidojam "mēs" sociumu. Cik katrs esam kāds, tāds sociums kopumā-tāda valsts, tāda valdība, tāds priekšnieks, tāds kaimiņš, tāds vīrs un sieva. Citus saucu "tu", cits neciena mani. rakstubezpeturziemem unj škibi grejzi neparejzi bez komatjiem unj pakārt nevarj apžēlot ij manji nepareizji saprot un saka-ej Tu dērzt. Unj psīchologiem darba neaptrūksies it nekad :) Ij brēciešie, cik viss ir slikti, neizsīks. Jo paši tādi. Esam :)

Katra maza pilīte veido lielo jūru! Lielais T mūsu, latviešu valodā ir vien maza pilīte... Teikuma lielais burts ir maza pilīte... Salikts, pakārtots teikums-maza pilīte, kādam lasītājam nospiedums zemapziņā...

Smaila  19:23
"Tu" lietoju automātiski, tā ir elementāra gramatika. Ja rodas vēlme pāriet uz "tu", lai izrādītu attieksmi, vairumā gadījumu netērēju savu laiku un pārstāju rakstīt vispār.

rokons  Visu laiku diskusijā argumentē burtu lietošanu kā latviešu valodas gramatikas noteikumus.............Vai kāds var citēt šos noteikumus? Vēlama atsauce uz attiecīgo WEB adresi

Drole  Ne nu gluzhi Strikti Noteikumi: http://vardotaja.blogspot.lcom/2014/08/pieklajiga-jusosnas.html

Flints  Pareizi, "Jurijs", beidz ākstīties - aplamās gramatiskās konstrukcijas "priekš kā" vietā turpmāk centies izmantot "kāpēc, kādēļ, kālab, kādam nolūkam". Un vēl. Pirms savu topiku publiskošanas, lūdzu, pārlasi uzrakstīto un izlabo ortogrāfijas kļūdas!

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Iepazīšanās internetā Vēlies iepazīties vai meklē draugus? Iepazīšanās internetā - viss par iepazīšanos internetā, atsauksmes, padomi, kā arī plašākā iepazīšanās sludinājumu datu bāze. www.iepazisanas-interneta.lv
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu