Uzvārds

Vai cilvēka uzvārds var celt vai gremdēt pašapziņu? Vai tas vispār spēj ietekmēt cilvēka būtību?

aquaserpente  Man patīk savs uzvārds, un ar to sadzīvoju labi. Un laulībā stājoties mainīt kategoriski atteicos. Arī bērniem ir manas dzimtas uzvārds, un nekādu problēmu. Kā smejos, vīrs(i) nāk un iet, bet uzvārds paliek.:)))

Liepa53  Mīlenbaha uzvārdu skaidrojošajā vārdnīcā uzzināju sava dzimtā uzvārda tulkojumu - ļoti strādīgs cilvēks. Tēvs patiešām bija īsts darba rūķis.

riebekle  Uzvārds un manas dzimtas saknes bija iemesls, lai precoties paturētu savu uzvārdu. Vīram bija izvēle - palikt savā vai pārnākt manā uzvārdā.

preilene  Noteikti, ka var. Manuprāt, ļoti grūti visu dzīvi Latvijā nodzīvot ar uzvārdu “Kaksītis”, “Smirdīgais” vai tamlīdzīgu.

Cerinju_Peeteris  visaadi var gadiities .. CCCP laika kultuuras ministre bija Furceva [no vaacu Furz (pirdiens) —tb. pirdene]; tam pasjam Hrusjcjovam [bumbiernieks] .. neko dziivoja :D

zverabojs  Attiecībām kļūstot tuvākām, sieviete ieiet vīrieša dzimtā, tās struktūrā, un protams pieņem vīra dzimtas uzvārdu. Tas ir pareizais scenārijs, cita loģiskāka nav, uz šo brīdi, šajos laikos. Mazliet senākā vēsturē, cilvēkiem svarīgākais bija vārds un uzvārda īsti arī tā nebija, jo par identificēšanu kalpoja vīra dzimtas māju nosaukums. Senākos laikos, krustabās deva otru vārdu, ko ārpus dzimtas neviens nezināja, to sačakarēja kristietība, un tā saucamajās kristībās, arī sāka piešķirt otru vārdu, bet pārējiem zināmu, ar domu, lai cilvēki būtu vairāk ievainojami. Cilvēkam piešķirtais vārds ir krietni svarīgāks par uzvārdu. Šajos laikos uzvārds enerģētiski ir svarīgāks sievietēm, jo tas apliecina ieiešanu vīra dzimtā. Sliktāk ir tad, ja vīrietis pieņem sievietes dzimtas uzvārdu, tas ir galīgi ačgārni.

cirteejs  Mans uzvārds krievu alfabētā ir beigās, bet latviešu sākumā un uz Afganistānu savā laikā sūtīja pēc saraksta alfabētiskā kārtībā. Man paveicās, nenosūtīja.

coldlands  Nemuldi ja, nekādas sūtīšanas alfabētiskaja kārtība nebij.

cirteejs  Nu ņemot vērā, ka coldlanda iesaukšanas vecums iestājās vien dažus gadus pirms PSRS izvācās no Afganistānas, tad viņa maldīšanās un nezināšana ir piedodama!

coldlands  A Tu cirtēj oficiers biji, iesaukšanas komisija strādāji? Sitas pasakas Tu vari tantam stāstīt.

cirteejs  Ko man nejēgam stāstīt kur es biju vai nebiju, bet ņemot vērā tavu vecumu, tu nekur nebiji!

InJanis  Tautiesi !!!

Uzvards...................ir tavas dzimtas speks.tavu sencu balsis......................tavs sargengelu pulks..............

Ko es varetu ieteikt Tautiesi !!!!!!
Gramata "Vidzemnieku uzvardi ´svaiga............. pieejama bibliotekas, Rigas Modes 100 proc...., ja senci nak no Vidzemes..............vienozimigi atradisiet taja savu uzvardu, ta skaidrojumu.
Autore cik man zinams gatavo analogisku gramatu ´Latgales uzvardi "

Papetiet dzimtsmmajas no kurienes nak jusu senci...........vairums gadijumos senie maju nosaukumi ir ari uzvarda pamata.
Piem pie Raunas, cela uz Smilteni, ir majas Auskapi.............varat tris reizes minet kadi slaveni cilveki nako sim dzimtsmajam
Pie tas pasas Raunas ir Cimzes upite, un vecmajas.........ari varat minet kas tajas majas ir dzivojis.

Personigi esmu lasijis par majam Talavas tumsaja gala ( Vijciema puse ) ta Bebrinu majas ( tur ir filmeti slavenie filmas Put Vejini masu skati, danci, liela rija ), vecais saimnieks vel 50tajos gados vareja uzskatit vismaz 20 paaudzes????? , ij no tiem laikiem kad Letiem ( musdienu Latviesi ) bija savi kenini, ij no krusta verdzibas nesejiem seit nebija ne minas....

Piemeram, slavenie kursu kjonini...............( musdienu izpratne brivcilveki ) Peniki, bet........Penikis bija oficials generalis Letzemes brivibas laika.
Kursu kjonini Tontegodes ( piemineti epohalaja vestures romana "Kursu vikingi ´par laiku apm 900 gadi musu era, kauc kur ir muszemes rezisors Tontegode.
Kursu kjoninu uzvardi, ka piem.Smedins ( pludmales volejbolists, slavens )
Uzvardi Krievins ( populars bungu pavelnieks ) seno votu ( karelu-suomu ugru patauta ) pecteci, kas tika krustnesu deporteti uz musdienu Bauskas rajonu, Barbele, Stelpe.

P.S. Visu var papetit par dzimtu,uzvardu pamatigak , un ievietot savas saglabajusas bildes, atminas neta saitos
nekropole.lv ( par mirusajiem radiem )
ciltskoks.lv ( vai ari dzimtaskoks.lv

coldlands  Cirtej, prasts d....js Tu esi, ja nolēmi pazimuleties, tad vismaz izdoma pasaciņu ticamāku.
Pēc alfabēta, kur sita smadzenes var nodzert.

nakunakutekuteku  Padomju laika Vacijai bija kanclers H.Kols t.i. kaposts.Nebija nekadu saubu,ka uzvards netrauceja.

nakunakutekuteku  grietai_85
Kur Tu tos maniakus sastopi un vel tik labi audzinatus?

raima  Cirtējam- ja coldlands savu vecumu norādījis godīgi, tad iesaukšanas vecums viņam pienāca 1988.gadā. Toreiz Latvija bija LPSR, kas bija PSRS sastāvā. Un PSRS tajā laikā piedalījās karadarbībā Afganistānā (laikam Padomju Jaunatnē bija pat raksts par latvieti, kurš 23.jūnijā Afganistānā līgo zāļu vietā uzkāpa uz mīnas).
1988.gads bija 1.gads, kad puišus, kuri iestājās LPSR augstskolas klātienes nodaļā, neiesauca padomju armijā. 1989.gada rudenī no armijas palaida studēt tos, kuri bija agrāk iestājušies augstskolā. Un toreiz bijām PSRS sastāvā.

Cerinju_Peeteris  raima viedoklis   — kaut kas nav kārtība ar Tavu hronoloģjiju; viss būtu ok, ja 8 vietā būtu teiksim 6 :D .. augstskolu studentus neiesauca armijā mnprt no kāda 69. gada [atkal], jo augstskolās bija kara katedras [LVU kopš 1946. gada? vadītājs ģen. Ūdentiņš]
tostarp LVU kara katedra skaitījās labākā CCCP

coldlands  Tā bija pirmā reize, kad es apskaudu augstskolu studentus, kurus palaida mājas.

Flints  Sacīšu, ka man dzīvē uzvārds ir gan radījis priekšrocības, gan arī traucējis - abos gadījumos apkārtējo pastiprinātas intereses dēļ. Jau krietni agrā vecumā gluži labi apzinājos, ka savu ievērojamo senci - vecvectēvu - pārspēt mūža veikumā diez vai izdosies. Un tas drusku kremta... :/

bika  Ja man uzvārds ir Apsīte, tas nenozīmē, ka drebu , kā apšu lapa.
Jūtos normā.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Iepazīšanās internetā Vēlies iepazīties vai meklē draugus? Iepazīšanās internetā - viss par iepazīšanos internetā, atsauksmes, padomi, kā arī plašākā iepazīšanās sludinājumu datu bāze. www.iepazisanas-interneta.lv
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu