"Ne naudā ir laime, bet gan tās daudzumā!" /tautas paruna/

Lai gan mēdz teikt, ka naudā laimes neesot,
naudas tēma ir bijusi aktuāla visos laikos un jebkuru laiku sabiedrībā dzīvojoši cilvēki pēc tās ir tiekušies.
Naudas un laimes sakarā, gribot vai negribot, bet rodas jautājums:
Kāpēc ne tik daudziem cilvēkiem (ne īpaši laimes lutinātie?) ir gan manta, gan nauda un tās ir daudz,...bet tik daudziem- vairumam (laimīgie?), lai kā viņi censtos, nav ne mantas, ne naudas vai arī tās viņiem vienmēr pietrūkst?

Manprāt, tautas parunu: "Naudā laimes nav!" cilvēki ir izdomājuši sevis mierināšanai un, lai nu kā, bet tautas paruna: "Ne naudā ir laime, bet gan tās daudzumā!" izsaka patieso sabiedriskā cilvēka būtību.

Skarlete  Gribētos paspēlēties ar vārdu "daudzums". Un pat piekrist augšminētajam salīdzinājumam. Katram cilvēkam ir savs "naudas komforta daudzums", ar kuru viņš jūtās ērti, apmierināts un viņam pietiek. Tas ir daudzums uz kuru viņš apzināti un arī neapzināti tiecās. Nonācis trūkumā ķepurosies no tā ārā un ieguvis ļoti daudz - šā vai šitā to zaudēs. Šo komforta latiņu var un vajag celt. Pati esmu pieredzējusi abus galējos daudzumus un zinu tās sajūtas. Laime nav naudā, tos papīrīšus nevar ne apēst, ne ar tiem māju sasildīt, bet Laime ir tai naudas daudzumā, kas dod mieru, drošību, brīvību!

P.S. Es nekad nespētu būt Laimīga svešā zemē, ne ar kādu "daudzumu"!

riebekle  "Jā, nu laime Tava pilnībā un kārtējā diena laimē bez naudas ir nodzīvota. Alelujā!"

V_P, kakova hrena tu domā, ka man naudas nav? No kurienes šī doma? Man ir nauda. Nekad nav tā, ka jādomā, kur izraut, kā izdzīvot, kā kaut par ko samaksāt. Tāpēc es saku - man pietiek. Mistiskā kārtā reizēm gluži ne no kurienes uzrodas tieši tik, cik nepieciešams. Darbu daru to, kas man patīk, jā alga nav liela, bet - man pietiek, manām izklaidēm un vaļaspriekiem arī pietiek. Cik, tavuprāt, vēl vajag? Reizēm tā tava aleluja iebrauc auzās. :)))

av2  praktiski, par naudu nevar nopirkt neko,pilniigi neko , kas patiesi dariitu laimiigu sirdii.Par naudu var nopirkt tikai mantiskas lietas, kas riita jau buus apnikussas, nevajadziigas, aizmirstas. Tie laiki, kad mees bijaam chista "kaifaa uz meenesi no.....jauna kraasainaa telluka", sen dienas beigussies.
Ne miilestiibu, ne veseliibu, ne draugus , ne...sapnnus , pat miljonaari nevar, un nekad nevarees nopirkt.Punkts.

encoferrari555777  riebekle..... redzi manas domas ir mazliet savadakas ..... ja ir pietiekosi daudz naudas..... tad var dzivot un baudit dzivi . gan celot gan neatsakot sev neko..... dzivot.... bet ja naudas ir maz..... tad atliek eksistet.... ka neka dzive ir viena un to vajag nodzivot sev par prieku nevis eksistet.....

Johaidii  Manuprāt stabilitāte te būs atslēga. Finansiāla stabilitāte. Daudzi maldīgi domā, ka ir neaizstājami, ka neatlaidīs. Stabilitāte ir iekš tā, ka ārējie faktori maz var ietekmēt. Firma var bankrotēt, šefs var uzēsties, pat valsts var bankrotēt... Ja to saprot, tad cilvēks meklēs stabilitāti, kura tiešām tāda ir.

preilene  O, jā.. tā ir.. piekrītu parunai 😉

Un par apgalvojumiem, ka par naudu nevar nopirkt veselību, mīlestību utml….. Nu kāds sakars tam visam ar naudu? Ja nav cilvēkam veselības – nebūs ne tad, ja ir nauda, ne tad ja nav naudas (vai tiešām kāds domā, ka tikai cilvēks bez naudas var būt pie labas veselības… hmm…).. tas pats ar mīlestību un citām lietām – ja nav, tad nav. BET – ja cilvēkam ir nauda (daaaaaaaaaudz naudas), tad pārējo lietu neesamību pārdzīvot ir daudz vieglāk un patīkamāk.

Johaidii  Bagātais un nabagais. Domāt vajag. Naudas plūsmas kvadrants. Laime nav naudā, tā domā bagātie un iedveš nabagajiem. Nav slikti laika spstākļi, to savukārt izdomāja apģērbu ražotāji. Laime, Maslova piramīda, kas nu kuram.
Tas viss ir tik vienkārši. Vairākkārt atkārtoti meli kļūst par patiesību.

Kurts69  Tās laimes laikam ir dažādas:)
Man šķiet ka cilvēks ir laimīgs, kad dzīvo saskaņā ar savu sirdsapziņu, lai cik tas izklausītos naivi, bet - dara labu nevis sliktu, ir pozitīvs un vesels. Un kas nav mazsvarīgi - veseli un ar dzīvi apmierināti ir arī viņam tuvie.
Tie kam ir daudz naudas, kā rāda mana pieredze, bieži vien ir pārguruši jo daudz strādā, un arī vairāk vai mazāk, bet nenes pozitīvo lādiņu. Rezultātā nauda ir, bet par to laimi man tomēr šaubas.

laukroze  daudz sarakstīts, tāds filosofisks jaut., dzīvojam pašreizējā momentā patērētājsabiedrībā ar visu no tā izrietošām sekām, jā, bez naudas neizdzīvosi.. tas nenozīmē, ka sab-ba nākotnē attīsties garīgi un būs citas formas, kā strādās pelnīšanas mehānisms, patreiz pie varas pa lielam kleptomāni, tas nenozīmē, ka tā būs vnm.

cinnija  bieži vien veselību var gan nopirkt par naudu, un izņēmumi ir tikai diagnozes vai stadijas, kurām līdz šim vēl nav risinājuma. Saka jau, ka izņēmumi apstiprinot likumību.
Mīlestību nevar nopirkt par naudu, bet kaut ko ļoti līdzīgu gan! Ja man blakus būs Breds Pits, kaimiņjanka, kas izlēma par labu Līzei, varēs iet sēnēs, un es to pat nepamanīšu, kaut pirms gadiem varbūt šķita pasaules gals. Runa nav par manu personu, metaforisks salīdzinājums vnk.
Un, ja pieņem, ka laime ir laba jušanās, tad to arī var iegādāties, un te es nedomāju farmācijas sasniegumus. Ir nauda-uzsauc pikniku visiem draugiem-labi pavadīsiet laiku-jutīsieties laimīgi. Daži naudīgie neprot gūt prieku no naudas, un tā ir viņu pašu problēma. Apkarās ar spīguļiem, sasien lupatas gabalu par 1tk ap dē, paliek zem dē poršu, un nu gaida, kad visi apbrīnos. A visiem ta kas? Kā tas citus ietekmē? Ja nu kāda nenobrieduša tīneidžera prātā iezogas skaudībiņa, bet tā pa lielam pārējiem planētas iedzīvotājiem tas ir paralēli!

neko  nabadzība tic ilūzijai par naudu un tās varenību,.
----
t.i. pamatīgi tiek jauktas sekas ar cēloņiem. Nauda - tās ir sekas, bet cēlonis ir cilvēks. "Varenība" slēpjas cilvēkā kas prot to naudu nopelnīt, nevis nauda kādu padara varenu.

Kurts69  es laikam atturētos lietot vārdu "Varenība" kontekstā ar spēju nopelnīt. "Apķērība", "Uzņēmība", "Gudrība" vai varbūt vēl kas, bet nu nekādi ne "Varenība". Vienmēr esmu cienījis gudrus un domāšanā "Dziļus" cilvēkus. Varbūt kāds no tiem varētu izpelnīties to vārdu "Varens". Un man ir alerģiska reakcija pret stulbumu, kas diemžēl vismaz Latvijā piemīt ļoti daudziem, tiešām ļoti daudziem, bagātiem cilvēkiem. Protams tas mans - subjektīvais viedoklis! Personīgi pazīstu cilvēkus, kas ir gan gudri, gan turīgi, tāpēc nekādā gadījumā negribu te kaut ko "Ierāmēt" vai sakarināt birkas.

neko  Labi, piekrītu, ne varenība - vienkārši varēšana.

Par to stulbumu runājot- nu daudziem ir "šaura specializācija". Vienkārši varoši savā sfērā. Tieši tā pat kā mēdz būt talantīgi mākslinieki, kam sadzīvē rokas ne no tā gala aug.

Kurts69  neko, es laikam "naudīgos" dalu divās grupās - tie kas pārticību virs vidējās ieguvuši pašu spēkiem un tie, kam liktenis bijis labvēlīgs, jeb kam principi netraucē vispār nemaz. Otrajā grupā ietilpst mantinieki, "Pareizo" cilvēku adjutanti, spekulanti un zagļi.
Mākslinieki ir cilvēki no citas realitātes. Es par tiem ar lielo burtu. tas vispār cits stāsts.

te daži mīl piesaukt dažādas parunas, bet kaut kā piemin tikai tās, kas pašas viedoklim noder:)
Kā ar šiem - "Par naudu visu var nopirkt, izņemot prātu un veselību", "Drīzāk no zoss auzu dabūsi nekā no bagāta palīdzību","Mīlestība neprasa ne sudraba kroni, ne augstu dzimumu" utt

riebekle  "riebekle..... redzi manas domas ir mazliet savadakas ..... ja ir pietiekosi daudz naudas..... tad var dzivot un baudit dzivi . gan celot gan neatsakot sev neko..... dzivot.... bet ja naudas ir maz..... tad atliek eksistet.... ka neka dzive ir viena un to vajag nodzivot sev par prieku nevis eksistet....."

Cik ir pietiekoši daudz? Ja man pietiek savām izklaidēm, rēķiniem, dzīvei un sadzīvei, tad tas ir pietiekoši? Vai varētu būt vairāk? Jā!!! Bet atkal - cik ir vairāk? Kad pietiks?

Redz, riebeklei pirms pāris gadiem pieleca, ka nevajag visu dzīvi dzīties pēc kaut kā mistiska, nevajag sevi plēst uz pusēm dēļ naudas, mantas, darba, citiem, bet vajag vienkārši dzīvot un priecāties par to nodzīvoto. Un man tiešām ir labi šobrīd. Es droši vien esmu nabaga salīdzinājumā ar kādu, kam ir vairāk visa kā, bet pavisam noteikti esmu arī bagātāka par tiem, kuriem ir mazāk nekā man. Nav laime naudā. Ja man kāds uzdāvinātu miljonu, piecus, vai simts miljonus, es priecātos, bet nedomāju, ka tas darītu mani laimīgāku, tikai bagātāku.

SpoguliitisTM  Nepiekriitu nevienam no izteicieniem.
P.S. Bet ne velti Markss uzrakstija "Kapitaalu".

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Iepazīšanās internetā Vēlies iepazīties vai meklē draugus? Iepazīšanās internetā - viss par iepazīšanos internetā, atsauksmes, padomi, kā arī plašākā iepazīšanās sludinājumu datu bāze. www.iepazisanas-interneta.lv
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu