Cik svarīga jums sarakstē pareizrakstība ?

Lasu...… vīrietis ar augstāko izglītību(šeit būtu jābūt strīpiņai, kas manā kompī nestrādā ) maģistra grāds , bet nepazīst pieturzīmes . Kāds rodas iespaids par rakstītāju ? Tā var būr arī sieviete . Tātad, pareizrakstība.....ko tā liecina par personu un jūsu attieksme par šāda veida rakstītāju ?

vaitiesam  Manam telefonam ne tikai gramatika klibo(nezin maita kur komati jāliek), bet arī ziņas par daudzu vārdu eksistenci☝
Lūk tāpēc arī pazūd garumzīmes, un ko jūs tur vēl vēlējāties, gramateji ibitit🤷♂

vilks28  Starpcitu ,tas ir labs indikātors , ja babulis jau pie sarakstes sāk labot gramatikas kļūdas, tad no tādas ir jāturās pa gabalu.

Maribella15  Te tik daudziem komentētājiem jau pašos pamatos ir uztveres problēmas. Liela daļa neatšķir glītrakstīšanu no pareizrakstības. Jauc neglītu rokrakstu ar pareizrakstību. Jāpiekrīt, ka daudzi cilvēki ar ne visai glītiem rokrakstiem ir pat ļoti jauki cilvēki, bet tam nav saistības ar pareizu rakstīšanu. Manuprāt, ir liela nozīme pareizrakstībai - tā ir cieņa pret valodu un tiem, kuri lasa rakstīto. Un šeit es nedomāju drukas kļūdas.
Bet minētais piemērs par ārstiem ir nevietā. Viniem lielākajai daļai ir neglīts rokraksts, bet nav kļūdains (palasiet drukāto versiju, ne mēģiniet izburtot rokrakstu).

elfu_mazulis  Maribella15, latviski nesaka "ne mēģiniet". Šādas kļūdas pieļauj cilvēki, kas pieraduši, ka krieviski darbības vārdos "ne" atdala no pamatvārda.

Man personīgi nepatīk, ka cilvēki, kas citiem pārmet kļūdas, paši tās pieļauj un pat neredz, ka pieļauj. Man pašai latviešu valodā bija švaks septītnieks. Bet lielākā daļa, kas te sludina ideālu pareizrakstību un pēc viņas nosaka ne tikai personīgās īpašības, bet pat asinsgrupu, paši tās pieļauj. Tieši tāpēc mūsu cittautieši neprot latviski, jo lielākajai daļai vajag vai nu ideāli, vai nekā. Valodu nevar iemācīties to nelietojot, bet mēs tā nopūlamies uzspiest ideālu, ka sadzirdot kļūdas, pārejam labāk uz runātāja dzimto valodu.

mezmalis  1) Pareizrakstība - Cieņa pret sarunu biedru. (cilvēcība)
2) Nolaidība un slinkums , nevēlēšanās apgūt jaunas lietas un nostiprināt vecās - tas galvenais iemesls neprasmei rakstīt! Tāda pati attieksme būs dzīvē arī pret visu pārējo , un tad var meklēt visādus mistiskus iemeslus , lai attaisnotu savu neizdarību.

Nezinu kādās augstās skolās bikses un solus deldējuši (es personīgi neesmu vidusskolu redzējis , tādēļ arī par augstskolu neko daudz nepateikšu , man ir novērojums ,ka tajās skolās pārāk piebāž galvu ar liekām un nevajadzīgām zināšanām ,tādēļ neatliek laika pašus pamatus nostiprināt ; prasme izteikties,lasīt,rakstīt,saprast,domāt,spriest,rēķināt - tie ir tie pamati , bez tiem augstskolu grādi ir bezvērtīgi),
-man personīgi mācīja ,ka vienmēr vajag pārlasīt savu uzrakstīto , kaut vairākas reizes. Tā arī izpaužas cieņa pret otru cilvēku , un visi šie "nav laika , tā sanāca ,tā vienkāršāk - muļķis otrs ,kurš nesaprot viņa primitīvo izpausmes veidu utt..." nav attaisnojums!
-Ja nav laika un tik ļoti jāsteidzas rakstīt - tad labāk vispār nerakstīt!

-Piekrītu Fargo par to intelektu , tas izpaužas aptuveni šādi : viens redz visu pasauli ,bet otrs tālāk par savu degungalu vai nu neredz vai necenšas ko saskatīt , viņu apmierina esošā situācija un neko nevēlas tajā mainīt un tad beigās sanāk visādi "esu kāda esu".
-Un šādi atšķirīgi cilvēki (katrs ar savu dzīves redzējumu un uztveri) nesapratīsies , viņiem vienkārši nebūs kopīgu interešu , agri vai vēlu tur būs vieni vienīgi pārpratumi, kritīs viens otram uz nerviem.

Kad man nākas lasīt tos briesmīgos tekstus (neko nesaku ,ja dažas neuzmanības kļūdas - visiem var gadīties , bet kā vērā ņemams attaisnojums tas gan nav), man parasti ir sajūta ,ka man vircas spaini būtu uzlējuši, un tad atbildēt īsti negribas!

Maribella15  elfu mazulis> manā tekstā "ne" varēja aizvietot ar "nevis". Iespējams, ka latviski tā būtu pareizāk. Bet noteikti nevajadzēja rakstīt kopā, jo tāds nebija mans mērķis vārdu salikumam. Un es sevi te neprezentēju kā filologu vai latviešu valodas skolotāju (tāda neesmu). Te izteicu savu viedokli, attieksmi - gluži tāpat kā pērējie komentētāji, neminot konkrēti nevienu.

Pilskungs  Maribella 15, man šovakar jau otro reizi jāizrāda cieņa un patikšana, paldies !
Lūk jums piemērs un paraugs.

Astronaute  Man interpunkcija šķiet nesvarīga. Galvenais, lai vārdus raksta pareizi. Daži varianti jau tika minēti. Varbūt arī šie - gūlta, stūlbs, mūļķis, tolete, kafeinīca, tā pati aukstākā izglītība. Esmu redzējusi arī Ladgale (ne šajā forumā). Visu neatcerēšos. Pēc manām domām, ka labi jau ir tad, kad ir iemācījies:
Runa neiet, runa ir (bija, būs);
Pareizi lietot ka un kad - vienkārši kaitina;
Un pareizrakstībā likums par -īt, -īties, -ināt, -ināties.

Dezyree  Latviski rakstam "ir", "ira" ir krievu meitenes vārds!!
Es neliktu vienlīdzības zīmi starp drukas kļūdām, kad vnk saspiedušies nejauši taustiņi telefonā, bet primitīvas kļūdas kuras cilvēkam jau kaulos iesakņojušās un pat pēc pāris aizrādījumiem raksta "nau", "viss labākie novēlējumi", vai" ar labu nakti", tas besī un traucē un nafig nevajag 100 gadus :))))

Pilskungs  Zaķītis nopirka kasti šņabja, nolika zem krūma un pielika uzrakstu "Šņabja nau".
To noskatījās ezītis ... kādu uzrakstu viņš pielika ?

Floriana  Neko nedomāju, protams, man ļoti patīk pareizrakstība, darbs tāds. :D Bet citam varbūt tas nav svarīgi, galvenais ka doma skaidra, vecums atbilstošā līmenī un arī sķidrumi galvā pārvietojas pareizajā virzienā.

Piparkuka  kādu tad viņš pielika?!...

Pilskungs  Piparkūka> Ezītis paņēma visu šņabi un pielika uzrakstu : "Es nau ņēmis".

runcs51  Varētu atbildēt tieši-tas nozīmē,ka rakstītājs ir baudījis ´´jauno laiku´´t.i. ´´rietumniecisko´´ izglītību,jeb konkrētāk-ir mūsu degradētās izglītības sistēmas produkts....

ne_tik_pareizs  taisni koki taisnās rindās- tas nav mežs kur gribas pastaigāties.

Piparkuka  Un par šo tēmu arī var tikai piebilst- ja cilvēks nav pazīstams un zināms, pierasts (jo tādam varam atļaut jebko), tad tāda rakstība, kurā nav ne jautājuma zīmju, ne punktu, ne da jebkādu normālu pieturzīmju + teikumā izmantoti knapi 5 vārdi un viss, nekur nekas plašāk vai nekur nekādas emociju atblāzmas - nu neder!
Nu kā var uzdot jautājumu bez "?"
Vai kā var strupi rakstīt?!
Varbūt viņi vispār nevienu grāmatu nekad nav lasījuši?!...

Primavera  Neparasme rakstīt kā likums ir brīdinājums par problēmām. Nav jābūt specam gramatikā, taču zināt vārdu pareizrakstību, spēt savirknēt tos loģiskā secībā un salikt pieturzīmes pamatskolā esam mācīti visi.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Iepazīšanās internetā Vēlies iepazīties vai meklē draugus? Iepazīšanās internetā - viss par iepazīšanos internetā, atsauksmes, padomi, kā arī plašākā iepazīšanās sludinājumu datu bāze. www.iepazisanas-interneta.lv
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu