Pārdomas pēc filmas "Dvēseļu putenis"

Pēc vakardienas filmas "Dvēseļu putenis" man pacēlās. Pacēlās jautājums: Kāda mārrutka pēc latviešu zēni pirmā pasaules kara laikā pieteicās par brīvprātīgajiem un ziedoja savas dzīvības krievu cīņā pret vāciešiem? Krievi tak bija okupējuši Latviju, latviešu skolās sodīja par to, ka runāja latviski, notika rusifikācija, 1905. gadā soda ekspedīcijas latviešus apšāva? Vnk muļķība? Tad jau drīzāk varēja cerēt, ka vācieši kādu nebūt brīvību atnesīs, ja uzvarēs

AivarsN  Impērijas šķelšana turpinās vēl šodien un ja viss notiktu pēc cionistu plāna, tad jau tuvākajā nākotnē, atlikusī vienotās impērijas daļa, Krievija, tiktu sadalīta sīkās daļās un ietekmes zonās. Cik sen tad Kijevas Krievzemes vietā uzradās Ukraina, vēl agrāk Baltkrievija un citas Svjatorusu, Venēdu teritorijas tika pasludinātas par atsevišķām tautām, kurām tik ļoti sagribējās kļūt neatkarīgām, lai nespētu aizstāvēties pret okupantiem? Mūsu brālīgo tautu prūšus, kura negribēja okupantiem pakļauties, pa visiem iznīdēja pilnībā no zemes virsas. Kā latvieši gāja pret prūšiem karot, var mūsu Dainās izlasīt. Prūšu valoda bija ļoti līdzīga lietuviešu valodai, bet ne ģermāņu, gotu okupantu valodai, kuri to teritoriju pievāca, uzdodot par savējo. Kāpēc nekad netiek pieminēti tie, kuri šos karus izprovocē, vienīgie gūstot no tā savu labumu? Ne filmās, ne skolas vēstures grāmatās jūs īsto vēsturi neuzzināsiet. To īstie vaininieki glabā aiz septiņām atslēgām. Taču cik tad ilgi patiesību noslēpusi? Tā ir kā īlens maisā.

Mezroze  Pirmajā pasaules karā latviešu strēlnieki vairāk uzticējas krieviem, otrajā vāciešiem, cerībā dibināt un saglabāt Neatkarīgu valsti, ir jāpriecājas, ka tā tika dibināta, jo daudzām skaitliski mazām tautām tādas nav vispār

siikaa16  Salīdzinoši ar citām Eiropas valstīm un izglītības līmeni, tajā laikā latvieši bija vieni no vis izglītotākajiem. Gandrīz nebija analfabētisms.
Karoja par Dzimteni, Tēvu zemi, savu pleķīti zemes un par brīvību. Latvieši gribēja izveidot savu valsti.
Būtu daudziem jānokaunas, ka nav lasījuši grāmatu un daudziem jāpārlasa. Salīdzinoši ar romānā aprakstīto, tad filma vēl ir maiga.
Palasiet kā latvieši nosala purvā vai kā bija jāelpo krievu zaldātu līķu smaka, kā cilvēki cieta badu. Esat pie pārāk labas dzīves pieraduši. Dažs tā nobarojies, ka ieroci rokās nevarētu noturēt.

coldlands
Pats zini, kas notiek kara laikā, kuri sēž uz dīvāna. Ar savu tizlumu nevajadzētu lielīties.

Piparkuka  Muļķis, goda vārds! Un ko līdz pašpasludinātā gudrība?!
Vācieši tai laikā tie bija "pazemes valdības" pārstāvji, dēmoniskā partija utt- viss tas, pret to tagad visa pasaule (domājošā!!) cīnās un kas ķepurojas savā agonijā.
Pret to cīnījās krievi un katvieši. Un arī 1940. gadā....
Viss tad bija pareizi, Latvija toreiz izcīnīja savu neatkarību (un, starp citu, Krievija to viņai iedeva, arī).

Piparkuka  P.S. VISOS karos vācieši bija sliktie. Un tie nav vienkārši vācieši, tas ir pavisam kas cits!!.... arī šai brīdī un šodien.

coldlands  Ko tu sīka tur bezdi?!
Ja cilvēks strāda rūpnīca, pelna maz, katra diena ir rutīna, tad satiekot runīgu vīru kurš prot skaistiem, gudriem vārdiem iestāstīt, ka pēc kara nākotne kļūst bagāta, krāšņa, visi dzīvos pilis, un ēdīs cukuru karotēm, tad tādu dunduku var pierunāt iet karot.
Tu losene esi redzējusi, ka ķirurgs, bankas vīrs, labs namdaris kas labi pelna, ir sieva, bērni, ietu karot? Skuju!
Karot iet neizglītots, nabadzīgs, vai viegli iespaidojams( sevišķi pajauns)idiots. Neminēšu ofinjus, kam karš, armija ir profesija.
Ja es būtu valsts augsta persona es atceltu armija iesaukšanu.
Iesaukums būtu, bet tas sauktos jaunekļa ievirzīšanas pieaugušo dzīve. Gadu apmācītu būvēt māju, papildus valodu, sports, un personiska higiēna, lai jauneklis pārnākot majas, aprecetos, un spētu uzcelt māju, tants atbildot par skaistumu, mājīgumu, onka par izturību un praktiskumu, bet ne mācīt nogalināt cilvēkus.
Aizej pajolite pakaro, un tad varēsi gudri dirst par patriotismu!

Tessa  koldland, ko tu tads nervozs esi palicis? vinja tak nepaziist tevi.

siikaa16  coldlands
Baņķieris karā var palīdzēt ar naudu, ķirurgs ievainoto glābšanā (ne jau pašdarbnieki ārstē) un namdaris ies aizstāvēt savu ģimeni. Laikam nezini, ka iebrucējam patīk izvarot sievietes.
Nezinu, kurā gadā dzīvo, bet Latvijā jau sen nav iesaukšana militārajā dienestā.
Pirms vairākiem gadiem bija mācības rezervistiem. Ja daudzi vietējie neieradās, tad bija cilvēki, kuri no Skandināvijas, Apvienotās karalistes un viens pat no Kanādas ieradās.
Čigāniem nav dzimtenes.

Piparkuka  Nē, nu es arī, protams, apsaukājos tikko:)
Taču no VĪRIEŠA ("vīrieša") lasīt klaju apsaukāšanos (un pret sievieti, normālu!) ir vienkārši pretīgi... Zemāk jau nav, kur krist.

hjuumans  tas ir tāds sviests, cīnīties par paši nezina ko...

hābsburgi(francis jozefs, viņa sieva no burbonu dinastijas) saplēsās ar hannoveriem(anglijas karaliene).
tam visam pievienojās romānovi(nikolajs). visi viņi savā starpā ir rodņa - brālēni, māsīcas utt. utt. visi viņi ir vienas asinis. ko viņi nesadalīja un 1 pas. kara iemeslus pat nemēģināšu skaldīt, pārāk samudžinati.
bet der saprast, ka vācu ķeizars vilhemls otrais, bija anglijas karalienes viktorijas pēctecis(bransvikas-hanoveras dinastija). tāpat, vācijas ķeizers bija radagabals nikolajam otrajam.
tā visa ir viena un tā pati kodla.
traki ir tas, ka visi šie kronētie frukti paši necieta. bet padotiem piebāza pilnas galvas ar patriotismu un kā vārdā? neviens no viņiem nepārstāv ne tikai kādu konkrētu tautu, viņi pat nepārstāv tautu grupas. tāds kā transnacionāls direktorāts pār tautām, kuru valodu viņi nereti pat nezina.
es vispār šaubos, ka kādam latvietim tolaik bija priekštats, kas tad vispār tiek dalīts pirmajā pasaules karā.
vēl vairāk, es pat šaubos vai vispār kāds var uz šo jautājumu atbildēt.
ne vācu, ne angļu, ne krievu, ne latviešu, ne vispār kādai tautai nebija nekā dalāma šai karā. nu, izcīnītu piemēram vācija uzvaru. labi, tad viena šīs lielās ģimenes daļa pārvaldītu vēl kādus īpašumus, kas pārietu no citas šīs pašas dinastijas citas daļas viņu varā. no romānovu pārvaldības baltija nonāktu hohencollernu pārvaldībā. UN? un, kas?
visu šo nedaperēto, dižciltīgo putnu labā iet karā? tas ir neprāts!

coldlands  Tessa, tak neesmu nervozs, tantam prosta loģika klibo.
Ārstam nav jākaro, vins doktore, un tā viņam papildus prakse, kur vēl tikt pie tādam iespējām ja ne kara hospitālos, banķieris nekad ne dalīsies ar naudu, ja tai nebūs apgrozības, un neatnāks atpakaļ dubulta.
Kura vieta namdaris aizstāv savu ģimeni kamēr atrodas ierakumos, vai salst purvā?
Kas parasti skrien demonstrācijas, bljauj par karošanu?
Parādi man kādu onku, kurš labi pelnot gribētu iet karot, un vins arī nav no tiem, kas pieprasa karu, vai revolūciju.
Izlasīt grāmatu ir viens, bet sasprindzināti savu pelēko rievu ir cits, tā sīkajai ir nolikta uz rucnjika.

JurisK  Viens no maniem vectēviem, sociķis, 1. Pasaules kara dalībnieks, tuberkulozi tur purvos dabūjis, apbalvots par dalību Neatkarības cīņās, reiz, runājoties ar saviem laikabiedriem(jā, noklausijos, es toreiz laikam kādā 5. klase gāju) teica, ka būtu zinājis, kas notiks Latvijā, nekad nebūtu karojis!

AivarsN  Tur jau tas suns arī norakts, ka tā sātanistu banda grib valdīt visā pasaulē. Tikai tāpēc viņi šķeļ un sanaido tautas, lai uz karu rēķina vairotu savu kapitālu un ietekmi. Viņi ar to nodarbojas jau vairākus tūkstošus gadu, bet vienkāršā tauta, kurai liegtas nepieciešamās zināšanas, turpina viens otru ienīst un slaktēt, pat bez mazākajām aizdomām, kas ir īstie vaininieki, kas aiz visa tā stāv un organizē. Vai tad krievi paši noorganizēja sociālistisko revolūciju? Tikai nez kāpēc, tieši krievu tauta pati visvairāk cieta no represijām? Kādas tautības pārstāvji vadīja šo revolūciju, pēc tam sagrāva sociālisma sistēmu un tagad pārstāv šo valstu valdības? Vienmēr viena un tā pati tauta, svētā govs, kuru pat nedrīkst vārdā nosaukt. Neatceros, kam pieder izteiciens, bet lai pasaulē iestātos miers un labklājība, vajag tikai nogalināt 50 ietekmīgākos šīs tautas pārstāvjus.

JurisK  16:53 - cik zinu - krietna daļa krievu revolūcijas vadītāju bija latvieši - tad mēs tie sumpurņi? Paldies Staļinam, ka Rudzutaku nobendēja, tas tak esot mērķējis uz Ļeņina vietu!

Ievinjata  Par filmas māksliniecisko kvalitāti un emocijām arī kāds ieraksts būs?
No savas puses varu teikt, ka grāmata aizrāva vairāk. Filma laba, bet tāda drusku mētāšanās no vienas kaujas uz otru, bez pārejas. Gan aizkustināja un parāva uz raudāšanu.

laukroze  nu ņečego te vēstures zinātāji...av un rokons jau apm. pateica...kas un kā, bet tēmas uzsācējs tik bliež... nekas neminās, vai tā būtu vēsture vai sievietes aplikt, vecīt, ja tevi bērnībā kāds/da apbižoja, ta nets nav īstā, bet vrb tieši tādiem arī ir, kur izrādīties...
zini, man skumji, ka tā.

Kaskaade  Vai pareizi sapratu, ka tie mazizglītotie lohi mira karā, lai tagad virtuālie akadēmiķi gudri pirstu netā un dīvānā?

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Iepazīšanās internetā Vēlies iepazīties vai meklē draugus? Iepazīšanās internetā - viss par iepazīšanos internetā, atsauksmes, padomi, kā arī plašākā iepazīšanās sludinājumu datu bāze. www.iepazisanas-interneta.lv
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu