Vai sievietei ir jāstrādā? Vai tomēr ģimene jānodrošina vīrietim vienam?

LaskovijMerzavec  Pirms diskutēt par, kura pienākums ir pelnīt naudu, derētu palasīt vēsturi.

Vismaz es neesmu atradis nevienu vēstures posmu, kurā abiem nebūtu bijis diezgan smagi jāstrādā. Neatkarīgi no tā vai ara lauku, ganīja cūkas utt...

edding  ekša_māsa, nav tā. man nupat rados vientuļā māmiņa apprecējās. Un nestrādās, neskatoties uz to, ka bērns arī pūra. Tur vīrs labi pelna. Tiesa, bik vecāks, bet viņu gados to vēl nejūt.

poga_parastaa  Ideālā variantā līdz bērnu skolas vecumam būtu labi, ja vīrietis spētu uzturēt ģimeni pie nosacījuma, ka sieviete tiešām uzņemas lielāko daļu rūpes par bērniem un mājokli. Kad bērns sāk mācīties skolā, sieviete var strādāt pusslodzi (atkarībā no bērna dienas režīma skolā un ārpus tās). Pāriet uz pilnu darba slodzi var tad, kad bērns ir pietiekami patstāvīgs gan skolas, gan ārpusskolas lietās. Vieni tādi kļūst 10 gados, citi vēlāk. Katrā ģimenē individuāli. Ja pilnu slodzi strādā abi vecāki, uzskatu ka abiem vienlīdz daudz ir jāiesaistās visā, kas saistīts ar sadzīvi, bērnu skološanu u.t.t. Taču, ja bērnu nav, tad sievietei ir jābūt pilnīgai aitai, lai uzskatītu, ka vīrietim viņa jāuztur. Kāds sakars?

raina1970  Mans personīgais viedoklis- ir jāstrādā, cits jautājums- cik daudz un kādā režīmā.. Jo tikai majās, vai otrādi- tikai darbā- sieviete nerealizēsie pilnībā, un sāksies visādas šaizes- tautā sauktie- albatrosi smadzeņpodā.. Par finansēm šajā sakarā- sievietei ir jābūt spējīgai nodrosināt sevi un savus bērnus pilnīgi patstāvīgi- ja tas kādreiz ir nepieciešams.Un tad var i precēties, i bērnus laist pasaulē, ja zini, ka varēsi to visu labumu finasiali pavilkt- ja nu sanāk tāda vajadzība.

av2  sievai buutu jastraadaa...savam priekam. Lai ir...passapzinna, lai ir kabatas naudinna, lai nav garlaiciigi, un lai zina, kaa naudinna rodaas....nu vismaz nojauss.

likky666  Ja sieviete nestrādā, tad viņa no bezdarbības var sākt jukt prātā. Protams - bērnu audzināšana, mājas uzkopšana, ēst gatavošana arī ir darbs, nav viegli, bet tādējādi ir risks, ka šāda sieviete būs vairāk neapmierināta. Vārdu sakot, būtu jāpieliek baigās pūles un izdoma, lai šāda sieviete nebarotos tikai no vīrieša - ne jau tikai naudas ziņā, bet arī emocionāli. Nē, nu ja abi dzīvo tāda šaurā pasaulītē, vai arī, ja vīrieti apmierina, ka sieva ir diezgan aprobežota, vai arī ja šai sievai ir kaut kādi interesanti hobiji....
Pārāk daudz jaucējfaktoru. Doma ir tāda- ja vien sievai ir pietiekami interesanta dzīve bez darba un nav pilnībā jābūt atkarīgai no vīra,vai arī vīrietis tieši grib, lai sieva būtu visās jomās no viņa atkarīga tad kāpēc gan ne. Katrs pats izvēlas. Es tā noteikti nevarētu. Man vajag savus līdzekļus, savus ikdienas interesantos notikumus, savu pašizaugsmi, attīstību, virzību.

iota  Kad piedzima pirmais dēls, vīrs pierunāja, lai palieku mājās, un pati arī domāju, ka tā būs pareizi, jo kur nu tik maziņu uz bērnudārzu.... Vēl pēc pāris gadiem ieradās otrs dēls, turpināju dzīvot mājās, viss bija kārtībā, vīrs palīdzēja, kaimiņos tāpat dzīvoja māmiņas ar apmēram tāda paša vecuma bērniem, tātad arī sabiedrības it kā netrūka. Piecus gadus vēlāk sagaidījām trešo, bet tad jau biju tik tālu, ka pat nesagaidījusi pastarīša pirmo gadiņu, sāku trīs nepilnas dienas nedēļā. Bija radusies sajūt, ka sajukšu prātā, ja netikšu no mājas laukā. :)
Domāju, ka tas ir dziļi individuāli, atkarīgs no katra cilvēka un no katras ģimenes.

iota  Ui, sorry! "sāku STRĀDĀT trīs nepilnas dienas nedēļā"

Torpedo  Kārtējā tēma, kur tantes var pafantazēt: "Ko es darītu ar laimēto miljonu" :D

aija_69  Pievienojos viedoklim, ka ģimenes nodrošināšana nav tikai naudas pelnīšana. Ideālajā variantā abas puses iegulda līdzvērtīgus resursus. Manuprāt, arī materiālajā jomā mūsdienās sieviete ir līdzvērtīga partnerim.
Laiks, ko sieviete velta bērniem, ir viens no viņas atbildīgākajiem un svarīgākajiem darbiem.
Ja vīrietis ir no finansiāli augstākajiem plauktiem un ģimenes sadzīves lietas veic mājkalpotāji, tad sieviete viņam blakus attiecīgi ir līdzvērtīga līmeņa ar atbilstošām dzīves aktivitātēm.

Miljonāra romāns ar prastu skaistuli no ielas jauki izskatās tikai filmās un ir īslaicīgs pasākums.

AivarsN  Tie laiki palikuši tālā pagātnē,kad pasaules valdībai pietika tikai ar vīriešu darbu. Lai piespiestu strādāt arī sievietes,vīriešiem sāka maksāt mazāk par to pašu darbu. Protams,ir reti izņēmumi,kuri tuvāk tai lielajai sadalei,vai ar likumu nedraudzējas, tāpēc var savu sievu pilnībā apgādāt un vēl mīļākajai pietiek. Pilsētas dzīvoklī sievietei arī nav ar ko nodarboties, tāpēc vien jāiet uz darbu. Laukos vēl aizvien daudzas sievietes vada mājsaimniecību, kamēr vīrs darbā,jo tās vairs nav četras sienas,bet pietiekami plaša teritorija,kur realizēt sevi un pat nopelnīt. Tāpēc jau ES tik ļoti cenšas šo patvērumu iznīdēt ar visādiem stulbiem likumiem un prasībām,lai čaklie letiņi neiedomājās sev paši izaudzēt pārtiku un neiet uz viņu lielveikaliem.

neko  Aivar, tu kādreiz kādu vēstures grāmatu esi lasījis .. nu vismaz parunājis ar kādu kas vēl atceras 20 gs sākumu?
Līdz 20 gs sākumam strādāja visi, ieskaitot sievietes un bērnus - piedevām no saullēkta līdz saulrietam, nevis 8h dienā. Ģimenes kurās kāds varēja atļauties nestrādāt bija tikai aristokrātiem un arī tad tikai bagātākajiem.

Who  kā pāris vienojas

AivarsN  Dzimtbūšanai pakļautie patiešām strādāja visi,tāpat kā tagad. Lauksaimniecībā jau vienmēr ir bijusi iesaistīta visa ģimene,tas ir tāds dzīves veids. Taču salīdzinot skolotāju un dažādu speciālistu algas 19.gadsimtā un tagad. Toreiz viņu sievas mierīgi varēja nestrādāt,jo ģimenes vajadzībām pilnīgi pietika ar vīra nopelnīto. Vienkāršo strādnieku ģimenēm klājās grūtāk,bet vienalga sievietes bieži vien bija mājsaimnieces. Sievietes masveidā sāka strādāt tikai 20.gadsimtā.

raina1970  AivarN- varu Tev pateikt, ka pilsetas dzīvoklī,sievietei ir gana daudz ko darīt, vai dzīvojot patstāvīgi, vai ar ģimeni.. tie pasi trauki, grīdas, saimniecības darbi, gana daudz ir dzīvokļu ar malkas apkuri- kur pievienojas - malkas sagāde, krāsns uzturēšana lietošanas kārtībā( un pat ne vienas vien krāsns), kurināšana, apkope.. ,Man vienmer liek pasmaidit tāda attieksme, ka nu dzīvoklī un pilseta, abet no neka nedarīšanas damiesi traki vai paliek..

coldlands  Izsmējos par rainas komentāru. Viņai traukus laikam arī kaimiņi atnes:)
Pat ja mājas nav mūsdienu iericu, traukenes, veļasmašīna, putekļusūcēju, ....... pat tad, dzīvokļa sakārtošana aizņemtu, stundu, lielākais divas.
Tad ko atļausiet painteresēties, dara tas mājas sēdetajas, atlikušo dienas daļu?
Kas tā par krāsns apkopi, kāpj uz jumta un pucē dūmvadu?
Ka tik tas sievietes nepārstrādājas, pilnīgi žēl viņu paliek.

makinlijs72  tomēr sievietei ar vajadzētu strādāt ,jo neviens jau nav lops ,lai rautos par visiem.

MrJones  Ar suudainu koku!!! Lai tik STRAADAA!!!!!!!!

Ja nopietni, maajaas seedeeshana, skiet pashai sievietei nenaak par labu...un liidz ar to ari apkaarteejiem. Labi, vinja tur rushinaas, kaut ko dara,...bet man skiet, vide jaapamaina,..sabiedriibaa jaaapgrozas, un pashrealizaacija ari kaut kur aarpusee sievietei nevareetu naakt par skaadi..?! Tad ari maajas sajuuta vajadzeetu buut savaadaaka...nevis taa, ka vienam tas ir Darbs....un viirietim peec tam Zaagjis... "cik es esmu nogurusi, izbesiijusies, u.t.t...." ...da nu nah..!
.....un jaa...."galvassaapes", piedevaam!!

av2  :)) dziivoklla uzkopssana aiznnem , max, 3 stundas. Man. Sieviete to dara 2 dienas. Rezuultats vienaads, bet...kad vinna uzkopj, ir maajiigaak maajaas :) Tur jau ir tas, ka sieviete maak tajaa maaja ielikt sirdi un dveeseli, viirietis darbu.

Vaukskis  ..Jaastradaa abiem !

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Iepazīšanās internetā Vēlies iepazīties vai meklē draugus? Iepazīšanās internetā - viss par iepazīšanos internetā, atsauksmes, padomi, kā arī plašākā iepazīšanās sludinājumu datu bāze. www.iepazisanas-interneta.lv
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu